Generaller, Başbakan’a geri adım attırdı

İngiltere gazetelerinin manşetlerinde İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Hizbullah İsrail sınırından uzaklaştırıncaya kadar ateşkesi kabul etmeyecekleri yolundaki açıklaması yer aldı.

Daily Telegraph gazetesi, Pazar günü 48 saatliğine hava saldırılarını durdurmayı kabul eden İsrail’in daha sonra bu karara uymadığını hatırlatarak Başbakan Ehud Olmert’in generallerin ve kamuoyunun baskısıyla geri adım atmak zorunda kaldığını yazdı:

“Olmert’in bu kararı askerlere danışmadan aldığı anlaşılıyor. Hatta bazı yüksek rütbeli subayları hava saldırılarının durdurulması kararını gazetecilerden duydu” diye yazan gazete şöyle devam etti:

“Şaşkınlık içindeki askeri yetkililer, Hizbullah’a mücadelelerinde diplomatik açıdan zamana karşı yarıştıklarını söylediler. İsrail gazetelerinde de çoğu çocuk 50’den fazla sivilin öldüğü Kana saldırısına rağmen saldırıların durmaması gerektiği yönünde yazılar çıktı. Yedioth Ahranot gazetesi, ‘Eğer bu savaşta başarısız olursak, İsrail Orta Doğu’da var olamaz’ diye yazdı. Maariv gazetesi de Olmert’in dünyaya ‘Özür dilemeyeceğiz, pişman değiliz. Yahudi devleti artık ayaklar altında ezilmeyecek’ diye haykırması gerektiğini savundu. Sonunda Olmert Hizbullah’ı İsrail’e saldıramayacak duruma getirinceye kadar bu savaşı bitirmeyeceklerini ilan etmek zorunda kaldı.”

ATEŞKES ÇABALARINA DARBE

The Financial Times da İsrail’in bu kararıyla acilen ateşkes sağlanması için yürütülen çabaların ağır bir darbe aldığını belirtti.

Gazete bu süreçte İsrail’e karşı harekete geçmesi için ABD üzerindeki baskıların artacağını şöyle aktardı:

“Arap müttefikleri, kamuoylarının baskısıyla artık Washington’dan İsrail’i durdurmasını istiyor. Irak’taki Şiilerin dini lideri Büyük Ayetullah Ali el Sistani ABD’yi üstü kapalı bir şekilde uyardı ve İslam dünyasının Lübnan’da ateşkese engel olanları bağışlamayacağını söyledi.”

Gazete, BM Güvenlik Konseyi’nde Lübnan’a barış gücü gönderilmesiyle ilgili müzakerelerin siyasi durum belirginleşinceye kadar ertelendiğini, farklı karar tasarıları hazırlayan ABD ve Fransa arasında diplomatik savaş yaşanacağını değerlendirmesini yaptı.

“Washington’un çözüm önerisi, Lübnan’da düzeni BM askerlerinin sağlamasını öngörüyor. Washington’a göre bu güç gerekirse zor kullanarak Hizbullah’ı silahsızlandırmalı” yorumunu yapan The Financial Times şöyle devam etti:.

“Öncelikle ateşkes isteyen Paris ise bunu taraflar arasında varılacak bir anlaşmanın izlemesi gerektiğini düşünüyor. Fransa Lübnan’da uluslararası bir gücün konuşlandırılmasının ancak bu aşamalardan sonra gündeme gelmesi gerektiğini söylüyor. Uluslararası güce karşı çıkan ve hem Lübnanlıların hem de Arap halkının gözünde desteğini artıran Hizbullah ise ateşkes için herhangi bir koşulu kabul etmemekte ısrarlı.”

1133420cookie-checkGeneraller, Başbakan’a geri adım attırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.