‘Gezi İçin Adalet Nöbeti’ni 35. gününde sinemacılar devraldı

TMMOB tarafından Gezi Davası kararlarına karşı başlatılan ‘Adalet nöbeti’ 35. gününde devam ediyor.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin, Gezi Davası kararlarına karşı başlattıkları Adalet Nöbeti 35. gününde devam ediyor. “Adalet bir gün herkese gerekecek”, “Adaletsizliğe karşı ortak mücadeleyi yükseltelim”, “Gezi davasında verilen hukuksuz kararı, tutuklamaları kabul etmiyoruz”, “Çiğdem Mater’in çekemediği filmleriyiz” pankartlarının açıldığı nöbette sık sık “Karanlık gider Gezi kalır”, “Her yer taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Bugün Adalet Nöbeti’ne sanatçılar Nur Sürer, Meltem Cumbul başta olmak üzere çok sayıda sinema emekçisi, oyuncu, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Emek Partisi GYK üyesi Levent Tüzel, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Demokrasi İçin Birlik(DİB), Bahçeşehirliler Derneği, Elektrik Mühendisleri Odası, Doğa’nın Çocukları ve Taksim Dayanışması bileşenleri katıldı.

“GEZİ MİLYONLARIN ORTAK SESİYDİ”
Sinema sektörü çalışanları adına yönetmen Ceylan Özgün Özçelik konuşma yaptı. “Hepimiz Gezideydik” diyen Özçelik, “Taksim Gezi Parkı’nı korumak üzere başlayıp kitlelerin ortak iradesinin ve ifade özgürlüğünün sembolü haline gelen ‘Gezi’nin yargılanamayacağını biliyoruz. Gezi, Türkiye’nin dört bir yanında eylemlere katılan milyonlarca insanın ortak sesiydi. Tüm kimliklerimizle özgürce var olabilme talebinin kitleler tarafından haykırılmasıydı. Gezi eylemleri herkesindi, hepimizindi. Sinemacılar olarak o günlerde de Gezi Parkındaydık. Sadece kameramızla değil, yasal hakkımızı kullanarak baskıya direnmek için herkes gibi oradaydık” ifadelerini kullandı.

“ONLARIN SESİNİ YÜKSELTMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Özçelik konuşmasının devamında şunları söyledi: “O gün olduğu gibi, Gezi’nin dokuzuncu yıl dönümünü geride bıraktığımız bugünlerde de özgürlük ve demokrasi talebinin, yaşam tarzına müdahaleye karşı durmanın sesi olmaya devam ediyoruz. Bunu hikayelerimizle, kameramızla ve dayanışma irademizle yapıyoruz. Gezinin 9. yılında özgürlüklerinden hukuksuzca mahrum edilmiş olan arkadaşlarımızın hepimiz adına rehin alındığını tekrarlıyoruz. Onlar için ve onlar adına da sesimizi yükseltmekten vazgeçmiyoruz. Gezi Davası’nda tutuklanan sinemacı arkadaşlarımız Çiğdem Mater ve Mine Özerden’in ve diğer tutuklular Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay’ın yanındayız. Karanlık gider, gezi kalır”

“HEPİMİZ ORADAYDIK”
Özçelik’in ardından Demokrasi İçin Birlik(DİB) adına Bedahet Tosun söz aldı. Tosun, “Hepimiz Gezi’deydik. Öğrenciler, işçiler toplumun çok değişik kesimleri, çok değişik şehirlerden aynı amaç için bir aradaydı. Hukuk için bir aradaydık. Adaletsizliğe karşı bir aradaydık. Toplumda yoğun yoksullaşma ve adaletsizliğe karşı ortak bir ses vermek için bir aradaydık. Tabi ki Gezi’yi korumak için bir aradaydık. Orada başlayan çığlık ülkenin her tarafına yayıldı. Haklıydık bu haklılığımızı hazmedemediler” dedi. Türkiye’de adaletsizliğin giderek yükseldiğini söyleyen Tosun, “Ülkenin bir kısmında, HDP’nin tabanında yoğun bir şekilde uygulanan şiddet, kuralsızlık, hukuksuzluk şimdi ülkenin dört bir yanında, hepimizi sarmaya başladı. En son Gezi mücadelesini karalama adına bizim yoldaşlarımızı, içimizden birilerini aldılar. Bunu kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımız bizim gönlümüzde özgürler, yarın onlar bizimle bir arada olacaklar. Biz bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Dün sesimizi gür çıkarsaydık bugün arkadaşlarımızı alamayacaklardı. Yarın başkalarını aramızdan almamalarının yolu bu kalabalıkları, bu direnci giderek yükseltmek, adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı hayır demekten geçiyor” diye konuştu.

“BU KARARLARI KABUL ETMİYORUZ”
Yarın Gezi Direnişi’nin 9. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Taksim Dayanışması’ndan Akif Burak Atlar, “Arkadaşlarımız 25 Nisan’da verilen hukuksuz, adaletsiz bir kararla tutsak edildi. Buradan bir kez daha adalet talebimizi haykırıyoruz. 25 Nisan’da memleketin hukuk tarihine, demokrasi tarihine kapkara bir leke olarak geçecek kararlar alındı. Bu kararların toplumda bir karşılığı yok, kamu vicdanı bu kararları kabul etmiyor. Toplum vicdanı bu kararları kabul etmiyor. Bu kararları reddediyoruz. Burada hukuk yok, adalet buharlaştı, yok oldu ama biliyoruz ki geleceğe sahip çıkacağız. Bu ülkenin demokrasisine, adaletine sahip çıkacağız, yılmayacağız” dedi.

“GEZİ’NİN YILDÖNÜMÜNDE TAKSİM’DEYİZ”
Gezi Direnişi’nin yıl dönümünde Taksim’de olacaklarını belirten Atlar, “Yarın 19:00’da Taksim’deyiz. Adalet talebimizi bir kez daha haykıracağız” ifadelerini kullandı. Eylem Nazlıer/Evrensel

2611010cookie-check‘Gezi İçin Adalet Nöbeti’ni 35. gününde sinemacılar devraldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.