Gladio varlığını korurken…

Galdio Roma devletinden alınmış ödünç bir kelimedir. Dün başka anlamlar yüklenen kelimeler, bugün başka anlamlar içinde anılıyor olması tesadüfi değildir. Çünkü dünün bugünkü yansımasını ve gölgesinin başka anlamlara neden olabileceğini göstermesi açısından önemlidir.

Galdio’yonun tavsiye edildiğini söyleyen devletler içinde de varlığını koruduğuna inanıyorum. Var olan bir gizli yapılanma ve büyük maddi varlığı içinde barındıran bir örgütü ‘hadi ben tavsiye ediyorum, ilişkilerini elinden alıyorum’ demekle yok olmaz. İtalya, Gladio’yu tasfiye ettiğini iddia etmektedir, fakat orada son cezaevindeki siyasi cinayet (intihar olarak bildirilen) ile varlığını ortaya koymuştur. Gladio, yeni yapılanması içinde varlığını korumaktadır.

Ülkemiz, Gladio’nun tasfiye edilmediği ülkeler içinde yer almaktadır, neden olarak da; adı konulmamış düşük yoğunluklu savaş öne sürülmektedir. Gladionun tasfiyesi olarak öne sürülmese de, varmış gibi gösterilen bir dava ile yakın geçmişin bir hesaplaşmasının olacağı farz edilmiştir, fakat bu farz edilen durum bugüne kadar gerçekleşememiştir. Çünkü adı Ergenekon Terör Örgütü olarak verilen örgütün varlığı, yapılan operasyonlar ve tutuklamalar sonucunda henüz kanıtlanamamıştır, fakat bir çok olay hakkında da ipucunu taşımaktadır. Kısa yakın tarihimiz içinde bir çok faili meçhul cinayet işlenmiştir. Cinayetin bütün ipuçları ortada olmasına rağmen, onların üstlerini açacak ve aydınlığa kavuşturacak ne hukuki alt yapımız var, ne de bunu yapacak bir yapısal örgütlenmemiz vardır. (Devlet sırrının olduğu yerde, bir çok olay açıklanamayacaktır.) Devlet yapımızın olayların üstünü açmak üzerine değil, kapatmak üzerine olduğunu tarihimizin içindeki işlenen ve bugüne kadar karanlıkta kalan cinayetlere bakarak söyleyebiliriz. Katili belli, ölenler belli olan davalar bile devletin işine gelmediğinde, zaman aşımına uğratacak şekilde dava yol izlemiş ve sonuç olarak davalar düşmüştür. Davaların düşmesi bir anlamda, o davanın üstünün örtülmesi ve tarihin dehlizlerine bırakmak anlamına gelmektedir.

Ergenekon Örgütü davası; henüz kanıtlanamamış örgüt, karmaşık ilişkilerin olduğu davadır. Atalarımızın deyimi ile at izi, it izine karışmıştır. Kim kim ile ilişki içindedir, kim neden olaylara alet olmuştur belli değildir. Bu belirsizlik olayları daha da karmaşıklaştırmıştır ve Amerika’da yapılan bir toplantıda dillendirildiği gibi; böyle bir örgütün olmadığı ortaya çıkacaktır. Olmayan örgütün davası olmayacağı içinde, bugüne kadar suçlu, suçsuz içeride yatanların davası düşecek ve tazminat verilerek bir döneminde üzerine örtü örtülecektir. Gladio’nun tasfiyesi söyleme ile yola çıkılan süreç, bir anlamda birilerin işine gelecek şekilde sonlanacaktır. Bugün taraf olanların, yarın ne tarafta yer alacakları belli değildir, çünkü 12 Eylül rejimine alkış çalanlar, bugün onun tasfiyesi için demokratçılık oynamaktan çekinmiyorlar. Her dönemin rengine bürünmek ve o dönemden çıkar elde etmeyi bir başarı görenler, her zaman gündemde kalmaya devam edeceklerdir.

Gladio, varlığını bugün de korumaktadır, çünkü bugün dahi kaybolanlar, kimler tarafından (organize edildiği) yapıldığı belli olmayan olaylar olmaya devam ediyor. Kim tarafından yapıldığı belli olmayan olayların olması, açıklanamayan nedenler ile sonuçlar çıkarılmaya devam ediliyorsa, orada Gladio varlığını koruyor diyebiliriz. Gladio devletin varlığı tehlikede olduğu anlayışı olduğu sürece, varlığını korumakta ve biçim değiştirmeye devam edecektir.


—————————————
http://cemoezkan.blogcu.com

1586100cookie-checkGladio varlığını korurken…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.