Gönül’ün incileri Avam Kamarası’nda

Avam Kamarasında ‘BM Soykırım Konvansiyonu’nun 60’ncı yıldönümünü nedeniyle yapılan toplantıda Gönül’ün sözleri de örnek gösterilerek Türkiye’de azınlıklara karşı kültürel soykırım uygulandığı öne sürüldü


Avam Kamarası 17 nolu odasında Lord Hylton’un başkanlık ettiği toplantıdaki konuşmacılar, Türkiye’de azınlıklara yönelik uygulamaları eleştirirken çözümün politik olduğu konusunda görüş birliğine vardılar.


Toplantıda Oturum Başkanı Lord Hylton, Ermeni konuşmacı Prof. Khatchatur Pilikian konuşmasını uzatınca toplantıyı terkederek protesto etti.
 
Toplantıdaki konuşmalar özetle şöyle:


Akif Wan (Kurdistan National Kongress): Türkiye’de 20 milyondan fazla Kürt bulunuyor. Kürtler’in kültürel kimliklerinin tanınmasını istiyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer azınlıkların yanısıra Kürtlerin de kültürel kimliklerini görmemezlikten gelmesi politik bir sorundur ve ancak politikayla çözülebilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün azınlıkları hedef alan söylemleri de ırkçıdır.


Lord Hylton (Oturum Başkanı): Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün iddia edilen söylemleri  Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle uyuşmamaktadır…


Prof. Khatchatur Pilikian (Türkiye doğumlu Ermeni Sanatçı): Başbakan Recep tayyip Erdoğan’ın  Kürt bölgesinde yaptığı  ‘tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan’ söylemleri faşizmin sözlerine benziyor. vecdi Gönül’ün sözleri Türkiye’de süregelen kültürel soykırım ile medeniyete karşı bir suç işlendiğini gösteriyor. TCK’nın 301. maddesiyle entellektüeller susturulmaya çalışılıyor. Bir  grup akademisyen ve yazar Ermeniler’den şahsen özür dileme girişiminde bulunması bir ilk adım, ama cesur bir ilk adım…


Des Fernandes (Yazar ve avukat): Ne yazık ki Türkiye’de azınlıklara uygulanan baskılar kültürel soykırım boyutunda devam ediyor.


Adnan Rızgar Kochar (The Center of Halepçe): Güneydoğu Anadolu’da PKK’nin bulunduğu bölgeleri ziyaret ettim. PKK, çok insancıl davrandı.  TSK’nın kullandığı kimyasal silahlar suyu ve çevreyi zehirliyor. Hayvanların sudan zehirlendiğine şahit oldum. Bu sorun savaşla çözülemez. sorun çözülmedikçe PKK de teslim olmaz. 


Andrew Pelling (Lord Hylton’un yerine oturum başkanlığı yapan bağımsız milletvekili): Bazı azınlıklar büyük devletlerin tarih boyunca kendilerini yüzüstü bıraktıklarını düşünüyor. Türklerin bakış açıları da gözönüne alınması gerekir. Türkler de kendilerini emperyalistlerin bir saldırıyla karşı karşıya gelebileceklerini gördüklerini öne sürüyor. Soykırımlar bugün de yapılıyor. Bazen hükümetler korkuları nedeniyle en kötü yolu seçiyorlar… Türkiyede azınlıkların halen sorunları bulunuyor. Üstelik azınlıkların Türk ekonomisine ciddi katkıları var. Sorunların çözümü için karşılıklı anlayışın ve barışçıl bir yolun bulunması gerekir. İngiltere ve ABD’nin azınlıklara karşı naif davrandığını belirtmeliyim. Yaşanan sıkıntılarda bizim de payımız var.


FOTOĞRAF: Prof. Khatchatur Pilikian (küçük foto), Avam Kamarası’ndaki konuşmasını uyarılara karşın uzatınca Oturum Başkanı Lord Hylton toplantıyı terketti…

819030cookie-checkGönül’ün incileri Avam Kamarası’nda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.