“Gördüklerimizden dehşete düştük”

İngiltere’de onlarca kurumun oluşturduğu Britanya Demokratik Güç Birliği tarafından oluşturulan ve Diyarbakır’a gönderilen heyet Londra’ya döndü. Gelir gelmez Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nde (DAY-MER) bir basın açıklaması yapan heyet, Diyarbakır’da karşılaştıkları manzara karşısında dehşete düştüklerini söyledi. Heyet üyelerinden Avukat Serpil Ersan ve Britanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil, tüm çabaların sarfedilerek daha fazla dayanışma içinde olma çağrısı yaptı.

25 Şubat günü 3 günlük bir ziyaret gerçekleştiren heyette yer alan İskoç milletvekili Natalie McGarry de bulunuyordu ve Sur’da gözaltına alınmıştı. Proğramının yoğun olmasından dolayı açıklamaya katılamayan McGarry, yaşadıklarının dehşet verici olduğunu ve NATO ülkelerinin olaya müdahale etmesini istemişti.

“Sesimizi daha gür çıkarmalıyız”

Sendikaların ve çeşitli politik parti ve grupların 6 Mart günü Londra’da düzenleyecekleri “Ulusal Kürt Günü Yürüyüşü”ne ilişkin de bir açıklama yapan Britanya Demokratik Güç Birliği, İngiliz emekçilerin Kürt halkının mücadelesine sahip çıkmasının anlamlı olduğuna vurgu yaptı. Güç Birliği adına konuşan DAY-MER Temsilcisi Ahmet Sezgin, yasadışı bir şekilde sokağa çıkma ilanları ve insanların katledilmesi karşısında seslerini daha gür çıkartacaklarını ve başta İngiltere olmak üzere AB ülkelerinin gerçeği görme zamanının geldiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Avukat Serpil Ersan, Diyarbakır gezisinde bir çok sendika ve parti temsilcisiyle görüştüklerini ve yaşananların bir katliam girişimi olduğunu söyledi. Sözlerle ifade edilmesinin mümkün olmadığını ve açıktan insanların katledildiğini söyleyen Ersan, insanların günlük yaşam içindeki sorunlarını bir kenara bırakıp, ölümleri engellemeye çalıştıklarını belirtti. Ersan, valilikle de defalarca görüşme girişimlerinin yanıtsız kaldığını söyledi.
Osmanlının 800 yıllık oyunları

Britanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil ise konuşmasında, çok kurumla görüştüklerini, fakat kurum temsilcilerinin kendi çalışmalarını bir kenara bırakıp canları kurtarmanın çabası içinde olduğunu söyledi. Erbil, “Saldırı ve katliamlara rağmen büyük bir direniş var. Evleri başlarına yıkılmış olmasına rağmen direniş sürüyor” diyerek daha fazla dayanışma ve destek çağrısı yaptı.

Erbil, sözcüklerle anlatılamayacağını, gidip yerinde görmek gerektiğini belişrterek “Osmanlının 800 yıllık ne kadar oyunu varsa Kürtler üzerinde uyguluyorlar. 600 bin kişi evini terk etmiş ve bu evlerin çoğu harap olmuş durumda. Akıl almaz baskılar var. Bizler burada daha fazla çalışmalı ve çabamızı en azından iki katına çıkarmalıyız” diyerek, tüm kesimleri Kürtlerle dayanışma içinde olmaya çağırdı.

856500cookie-check“Gördüklerimizden dehşete düştük”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.