Grev Fransa’da hayatı felç etti

Paris’te metro seferlerinin yarısı yapılamıyor. Marsilya, Lyon ve Nantes kentleri de grevden etkilenen kentlerin başında geliyor. Hava kontrolörlerinin de greve katılması nedeniyle yüzlerce uçak seferinin iptal edilmesi bekleniyor.

Marsilya’da otobüs seferleri hemen hemen durmuş durumda. Tüm ülkede okullar da grev nedeniyle tatil edildi. Grev, kamu sektöründe, düşük ücretler, yüksek işsizlik oranını, hayat pahalılığını ve hükümetin, işten çıkarmaları kolaylaştıran reformlarını protesto etmek amacıyla düzenlendi.

Grev katılımcıları, ayrıca sosyal güvenlik reformu ve özelleştirmelerden kaygılı. Greve hem kamu hem de özel sektör çalışanları katılıyor. Ülkedeki muhabirlerimiz, bu grevin Başbakan Dominique de Villepin ve onun ekonomik reform programı için önemli bir sınav olarak görüldüğünü bildiriyor.

Fransa’da geçen hafta yayınlanan kamuoyu yoklamaları, halkın yüzde 70’den fazlasının grev çağrısı yapan beş sendikaya sempati duyduğunu ortaya koyuyor. Fransa’da işsizlik oranı yüzde 10 düzeyinde ve ülkede işsiz kalma konusunda yaygın bir korku var. Son dönemde alınan bazı önlemlerle, işverenlerin çalışanları işten çıkarma koşulları kolaylaştırması da sendikaları tedirgin eden bir gelişme. (BBC)

1115370cookie-checkGrev Fransa’da hayatı felç etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.