Guantanamo’lı Türk Almanya’yı karıştırdı

Murat Kurnaz uzun zamandır yaşamakta olduğu Almanya’ya dönüşünde, Afganistan’da tutuklu olduğu sırada orada görev yapan Alman askerleri tarafından dövüldüğünü öne sürmüştü. Almanya Savunma Bakanlığı dün özel operasyon birimi KSK’dan askerlerin Kurnaz’la Afganistan’da ‘sözlü teması olduğunu’ kabul etmesine karşın kötü muamele iddialarını yalanladı.

Süddeutsche gazetesi yetkililere çağrıda bulunarak “Murat Kurnaz’ın iddiaları çok ciddi. Bu yüzden olayların açıklığa kavuşturulması büyük önem taşıyor” diye yazdı.

Gazetenin yorumu şöyle:

“Ordunun zarar görmesini engellemek ve KSK’nın meclisin ve halkın güvenini kötüye kullandığı şüphesini ortadan kaldırmak, ancak kapsamlı bir açıklamayla mümkündür.
KSK tabii gizli operasyonlar yapabilir ama denetimlere ve hukuk devletine tabi olması da şarttır. Sözkonusu olaylar uzun süre önce yaşandığı ve halen süren operasyonlara zarar gelmeyeceği için gizliliğe gerek yoktur.”

Die Welt ise 2001’de geçen bir olaydan milletvekillerinin ancak şimdi haberdar edilmesini ‘skandal’ diye niteledi. “Hükümet seçkin birliklerinin Afganistan’da ne yaptığından tam olarak haberdar görünmüyor” diyen gazeteye meclisin olaydan hiçbir şekilde haberdar olmamasını “Asıl skandal” olarak niteledi…

Öte yandan Frankfurter Rundschau, Murat Kurnaz’ın maruz kaldığı yasadışı şiddeti araştırmak için soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Berliner gazetesiyse hem şimdiki hem bir önceki hükümeti eleştirerek şöyle yazdı:

“Hem eski Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonu, hem de şimdiki sağ-sol iktidar Almanya’nın terörle mücadele savaşındaki rolü konusunda yalan söyledi. KSK birlikleri Afganistan’daki görevlerine Savunma Bakanlığı’nın milletvekillerine bildirdiği tarihten en az bir ay önce başlamış. Murat Kurnaz vakası, geçmişte ısrarla reddedilen olaylarda ardı ardına kanıtlar ortaya çıkınca yapılan itiraflar ve ardından gelen ‘Alt kademelerdeki yetkililer hata yapmış’ açıklamalarının son örneği oldu.”

1138750cookie-checkGuantanamo’lı Türk Almanya’yı karıştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.