Gözaltındaki işçiler havasızlıktan öldü

Dün Iraklı komandolar tarafından tutuklanan kişilerin, “direnişçi” oldukları iddiasıyla yakalandıkları tahmin ediliyor. Ancak bir diğer yandan da Irak polisine yöneltilen işkence ve kötü muamele iddiaları da artıyor.

12 inşaat işçisinin, çalışmaya başlamak için beklerken ABD askerleri ve Iraklı direnişçiler arasında çıkan çatışmada, iki ateş arasında kaldıklarını belirtiyorlar.

İşçilerden birisinin yaralanması üzerine, arkadaşlarının bu işçiyi hastaneye götürdükleri ve durumdan şüphelenen bir kişinin polise ihbarda bulunduğu ifade ediliyor. Direnişçi oldukları şüphesiyle tutuklanan inşaat işçilerinin, Iraklı komandolar tarafından bir metal konteynere hapsedildiği, tutuklulardan sekizinin Pazar akşamı öldüğü üçünün ise durumunun kritik olduğu belirlendi. İnşaat işçileri bölgedeki en büyük hastaneye götürüldü ve bir işçi daha burada yaşamını yitirdi.

Hastanede görevli bir doktor, ilk izleniminin işçilerin havasızlıktan boğularak öldükleri olduğunu söyledi. Aynı doktor, kurtulan işçilerden birisinin, kendisine sürekli elektrik verildiğini söylediğini de aktardı.

Hastanede tedavi gören işçilerin başında Irak komandoları nöbet tutuyor.

BBC’nin, işçilerle görüşme isteği reddedilirken, morgdaki cesetlerin de gösterilmeyeceği açıklandı. Polis güçleri ve komandoların bağlı olduğu içişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü ise olayla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

YİNE İNTİHAR SALDIRISI

Irak’taki bir diğer olayda ise Bağdat’ın kuzeyinde, Irak birliklerini hedef alan saldırılarda en az 9 asker yaşamını yitirdi.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, bir grup silahlı kişinin, Bağdat’ın 60 kilometre kuzeyinde Halis kenti girişindeki kontrol noktasına saldırdıkları belirtildi. Halis’teki sağlık görevlileri, saldırıda bazı sivillerin de yaralandığını belirtiyorlar.

Halis kentinin girişindeki kontrol noktasına düzenlenen saldırı, gündoğumundan kısa süre sonra başladı.

Çatışmanın yarım saatten fazla sürdüğü, çatışmada makineli tüfekler ve havan toplarının da kullanıldığı belirtiliyor. Çatışmanın çıktığı bölgeye takviye ekipler gönderilirken, askerler ve sivillerin bulunduğu bölgede patlayıcı yüklü bir araç da infilak etti.

Bölgedeki yetkililer, direnişçiler arasında ölen ya da yaralanan olduğu konusunda bir bilgiye sahip olmadıklarını açıkladılar.

Bu tür bir saldırı taktiği çok sık görülmese de, bu son saldırı direnişçilerin kalabalık gruplar halinde saldırıya geçebildiklerini ve farklı saldırı tekniklerini birarada kullanabildiklerini gösteriyor.

Halis, Irak güvenlik güçlerine karşı sık sık saldırıların düzenlendiği bir kent. Geçen ay, askerî üniforma içindeki bir intihar saldırganı, bir kışlada üzerindeki patlayıcıları ateşlemiş, olayda en az 20 kişi ölmüştü. (BBC)

1110520cookie-checkGözaltındaki işçiler havasızlıktan öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.