‘Halk değişti, devlet aynı’

The Financial Times “Türkiye’de halkın son 85 yılda göç, sanayileşme, eğitimin yaygınlaşması, demokrasi ve küreselleşme gibi nedenlerle değiştiği, devletinse otoriter, çoğulculuğa düşman ve Atatürk’ün laik vizyonuna bağlı kaldığı” yorumu yapıldı.


Gazete ODTÜ Rektörü Ural Akbulut’un, dini devlet kontrolüne alan bir laikliğin “radikal İslamcı diktatörlüğe karşı güvence” olduğu görüşüne yer verdi.


Türkiye’de islamcı görüşün de büyüdüğünü belirten gazete, AKP’nin kaleleri olan Kayseri, Konya, Gaziantep gibi gelişmekte olan Anadolu kentlerinde pekçok kişinin, laikliği yalnızca başörtüsü takan kadınlara karşı ayrımcılık olarak gördüğünü öne sürdü.


The Financial Times, özetle şöyle devam etti:


“Bugüne dek Anayasa Mahkemesi’ne bir partinin kapatılması için verilen hiçbir dilekçe reddedilmedi. Ancak bundan önce kapatılan Refah ve Fazilet partileri, pek bir halk desteğine ya da güvenilirliğe sahip değildi. AKP görünürde bunların halefi de olsa, iki özelliğe de fazlasıyla sahip.


Bu parti piyasa ekonomisini benimsiyor. Ayrıca uluslararası desteğe ve Türkiye’ye AB ile müzakerelere başlama fırsatı veren Avrupa yanlısı bir bakış açısına da sahip. Bu faktörler mahkemenin kararında etkili olmalı.”


The Financial Times’daki Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ikinci dönemde reformcu hızını kaybettiği eleştirisini yaparak, kredi kuruluşu Standard and Poor’s’un Türkiye’nin ekonomi notunu bu ay eksiye çevirdiğini de hatırlattı.


 

811950cookie-check‘Halk değişti, devlet aynı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.