Halkın sahiline otel konacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Selinus sahilinde halkın rekreasyon günübirlik kullanım alanı olarak ayrılan halkın rekreasyon ihtiyacını karşılaması gereken alanın 2508 yataklı otel projesine dahil edilmesine Gazipaşa halkından tepki geldi: “Halkın yararını düşünmesi gereken yetkililerin sesi çıkmıyor!”
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, koruma altındaki Selinus sahilinde turizmci Adil Üstündağ tarafından yapılması planlanan 5 yıldızlı otel projesi için hazırlanan ÇED raporu 8 Ocak’ta İDK toplantısında görüşülecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılacak toplantı öncesi açıklama yapan Gazipaşa Hepimizin Platformu, projeye ÇED Olumsuz kararı verilmesi çağrısında bulundu. Otel projesiyle ilgili hazırlanan vaziyet planında, halkın kullanıma ait olması gereken sahildeki günübirlik alanların otelin ön bahçesi haline getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Günübirlik alanlarda otele ait havuz, bar, amfi oturma grubu gibi kullanım alanları olduğunu bu ilçeyi yöneten yetkililer görmüyorlar mı acaba? Halka ait olması gereken kullanım alanlarına oteller el koyarken önceliği halkının yararını düşünmesi gereken yetkililerden hiçbirisinin sesi çıkmadı, çıkmıyor ve ‘bu planlar çok güzel’ diyebiliyorlar” ifadelerine yer verildi.

Gazipaşa Selinus sahilinde Green Park otellerinin sahibi Adil Üstündağ tarafından yapılmak istenen 2508 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel projesi için hazırlanan ÇED raporu 8 Ocak 2024 tarihinde bakanlık bünyesinde oluşturulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısında değerlendirilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılacak olan toplantı öncesinde bir açıklama yapan Gazipaşa Hepimizin Platformu, korunan alan niteliğindeki sahilde yapılmak istenen otel projesi için ÇED Olumsuz kararı verilmesi çağrısı yaptı.

‘PROJEYE KARŞI ÇIKAN HALK TOPLANTI SALONUNDAN ÇIKARILDI’

Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin hemen ertesinde halkın katılımı (ÇED toplantısı) yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “İlçemiz de dâhil olmak üzere tüm Türkiye deprem bölgesine yardım ulaştırmak için çırpınırken, bir otel için böyle bir toplantının, böyle bir zamanda düzenlenmesi çok yanlıştı. Önce otel değil, önce can denmeliydi oysa ve tüm halkın tüm gücü o bölgeye seferber edilmeliydi. Ama böyle olmadı. İskele sahilinde o kıyıda, o tek yürek olmamız gereken günlerde masalarda yiyeceklerin, içeceklerin olduğu bir restoranda, Gazipaşa halkının, ‘bu acılı günlerde bu toplantıyı yapamazsınız’ diyen kesimi emniyet güçleri ile dışarı çıkartılarak bu toplantı yapılmış sayıldı” denildi.

‘OTELİN YÜZME HAVUZU İÇME SUYUMUZLA DOLDURULACAK’

Otel projesiyle ilgili İDK toplantısı öncesinde ÇED raporunda yer verilen ayrıntıları kamuoyu ile paylaşan Gazipaşa Hepimizin Platformu’nnun açıklamasında, “The Green Park Gazipaşa Otel projesinde örneğin sadece havuz alanının toplamda 13.000 m2 olduğunu ve havuzların ilçenin içme suyu ile doldurulacağını öğreniyoruz. Otelde kullanılan hariç, raporda yazılan havuzların bile içme suyumuz ile doldurulacağını ilçeyi yöneten yetkililer kamuoyuna açıklanan raporda okumuyorlar mı acaba?” ifadelerine yer verildi.

‘HALKA AİT GÜNÜBİRLİK ALANLAR OTELİN ÖN BAHÇESİ YAPILACAK’

Selinus sahilindeki ilk büyük otel projesinin ardından bölgenin otellerle dolacağına işaret edilen açıklamada, projeyle ilgili ÇED raporunda yer verilen vaziyet planında, günübirlik alanların otelin ön bahçesi haline getirildiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: “Halka ait olması gereken günübirlik alanlarda otele ait havuz, bar, amfi oturma grubu gibi kullanım alanları olduğunu bu ilçeyi yöneten yetkililer görmüyorlar mı acaba? Halka ait olması gereken kullanım alanlarına oteller el koyarken, halkının yararını düşünmesi gereken yetkililerin hiç birisinin sesi çıkmadı, çıkmıyor ve ‘bu planlar çok güzel’ diyebiliyorlar.

KORUNAN ALANDA DEVASA KÜTLEYE SAHİP OTEL YAPILACAK

Plan notlarında belirtilen otel yüksekliğinin, katların sayısının, kot nedeniyle çok daha fazla olacağı, inşaat oranının belirtilenden çok daha fazla olacağı görsellerinde de görünen bu devasa kütle, koruma statüsünde olan bir alanda. Bu alanlar korunan alanlar. Deniz kaplumbağaları konusunda çekinceleri aza indirgemek için bir rapor hazırlatmışlar ancak o raporda bile bu kütle, bu şekilde bir kullanımın koruma altındaki bu canlara zarar vermeyecek diyememişler”

BÖLGEDE VARLIĞI BİLİNEN AKDENİZ FOKLARI YOK SAYILMIŞ

Otel projesi için hazırlanan ÇED raporunda, koruma altındaki kum zambaklarına ve bölgede yuvaları olduğu bilinen Akdeniz foklarına hiç değinilmediğine dikkat çekilen Platform açıklamasında, Bunlar bizim kıyılarımızın zenginliğidir ve böylesine bir insan ve kullanım baskısı ile yok olmamalıdırlar” denildi.

OTEL PROJESİ İÇİN ‘ÇED OLUMSUZ KARARI VERİLSİN’ ÇAĞRISI

Otel projesi için kıyıdaki araç yolunun kaldırıldığı, halkın günübirlik alanlarına el koyulduğu ve korunan bir alanda inşaat oranı ile kat sayısının yatırımcılar lehine artırılarak devasa kütleler yaratıldığına da değinilen açıklamada, şöyle denildi: “Planlanan alanda yolların, otoparkların Gazipaşa halkına yetmeyeceği, kıyı planlama aşamasının halkla hiç paylaşılmadığı, hem bulunduğu alanda hem tüm ilçede tarımımızı olumsuz yönde etkileyecek olan, hem ilçe insanını dışlayan, hem bölgedeki koruma altında olsun olmasın tüm yaşamı yıkacak olan bu sürece ve bu sürecin bir parçası olan bu projeye ‘ÇED Olumsuz’ kararı verilmesi talebimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Siyasi parti ayrımı göstermeden tüm siyasi partileri, Antalya milletvekillerini, tüm demokratik toplum örgütlerini, muhtarları ve kullanım alanları yıkıcı bir şekilde elinden alınan Gazipaşa halkını tüm ilçeyi etkileyecek olan bu sürece tepki göstermeye, kullanım alanlarına, yaşam alanlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

‘BUNDAN SONRA GELENLER BU SAHİLLERDE DENİZE GİREMEYECEK’

Selinus sahilindeki otel projesi için 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük depremin ardından 8 Şubat’ta ÇED toplantısı yapılmıştı. İlçe halkının tepkisini çeken toplantıya katılanlardan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi E.C.Ş’nin ÇED raporuna da yansıyan sözleri, yasak savıcı uygulamaların yarattığı umutsuzluğu da gözler önüne seriyor: “Üniversite 2. Sınıf öğrencisiyim. Aytemiz Akaryakıt ÇED toplantısına katıldım. Karşı çıktık 500 kişi. Ama faaliyet yapıldı. Aynı sonuçla karşılaşacağız. Bu proje gerçekleşecek. Bizim gösterdiğimiz tepkiler işe yaramayacak. O proje Caretta alanında yapıldı. Bu işin gerçekleşmesi devletin referansına bağlı, beş yıl önce biz karşı çıktık ama maalesef yapıldı. Bizi oyalamayın. 21 yaşıma kadar burada büyüdüm. Böyle olursa bundan sonra gelenlerde bu sahillerde denize giremeyecek.”

Gazipaşa Hepimizin Platformu yaklaşık iki yıldır Selinus sahilini betonlaştıracak projeye karşı mücadele yürütüyor (arşiv)
Gazipaşa Kahyalar ve Selinus sahilleri koruma statüleri (1)
Gazipaşa’da görüntülenen Akdeniz Foku (Mustafa Akkoca)
Gazipaşalıların günübirlik alan olarak kullandığı sahil otellere açılıyor
Green Park Gazipaşa otel projesi vaziyet planında günübirlik alan içerisinde otele ait üniteler yer alıyor
İmar planında günübirlik alan olarak ayrılan sahilin iç kesimi (GT) olarak işaretli
Otel genel görünüm
Otel için seçilen arazi 5 bin m2’den fazla alanı kapsıyor
Otel için seçilen arazi
Otel için seçilen araziden görünüm
Otel projesi, imar planında GT olarak ayrılan alanı da kullanacak şekilde hazırlanmış
Selinus sahili
2744900cookie-checkHalkın sahiline otel konacak!
Önceki haberİtalya’dan “yerleşimci” İsrail büyükelçisine ret
Sonraki haber2023 yılında keşfedilen 10 yeni tür ile tanışın
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.