Hamas ve El Fetih anlaştı

Filistin’de siyasi rakip olan El Fetih örgütü ile radikal Hamas örgütünün İsrail tarafından hapsedilen üst düzey üyelerinin, İsrail’in yanında bir Filistin devleti kurulmasının kabulü de dahil, Filistinlilerin geleceğine ilişkin ortak bir plan hazırlayarak Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sundukları bildirildi.

El Fetih’in lideri olan Devlet Başkanı Abbas, yaptığı açıklamada, Hamas ve El Fetih’in hapisteki üst düzey üyeleri tarafından biçimlendirilen, kendisine barış görüşmelerine başkanlık yapma yetkisini tanıyan planı desteklediğini belirtti.

Abbas, “kahramanlar” olarak nitelediği El Fetih ve Hamaslı mahkumların tutumunu kabul ettiğini belirterek, çok önemli olduğunu söylediği belgenin, derin ve gerçekçi bir siyasi görüşü kapsadığını kaydetti.

Üst düzey Hamaslı yetkililer tarafından henüz konuyla ilgili bir yorum yapılmazken, Hamaslı milletvekillerinden Salih Bardavil, belgeyi görmediğini, ancak Hamaslı mahkumların görüşlerinin önemli olarak değerlendirildiğini belirtti.

Şimdiye kadar İsrail’i tanıması, şiddetten vazgeçtiğini ilan etmesi ve daha önce imzalanan barış anlaşmalarını kabul etmesi yönündeki talepleri reddeden Hamas’ın tavrında önemli bir yumuşama işareti olacak bu planın, örgütün özellikle daha radikal unsurlar olarak görülen yurtdışındaki liderleri tarafından desteklenip desteklenmeyeceğinin bilinmediğine dikkat çekiliyor.

El Fetih liderlerinden Mervan Barguti ve Hamas liderlerinden Abdülhalik Naçe’nin bulunduğu İsrail’in Hadarim Hasiphanesinde yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan belgede, 1967’de işgal edilen bütün toprakları (Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs) kapsayacak şekilde bir Filistin devletinin kurulması çağrısı yapılıyor. Bunun da Hamas için büyük bir adım olarak nitelenecek, İsrail’in tanınması anlamına geleceği belirtiliyor. Hamas ile El Fetih’in aralarındaki anlaşmazlıkları çözmeye yönelik gelecek iki hafta içinde yapılması planlanan görüşmelerin de bir parçası olabileceği belirtilen planda şiddetten vazgeçildiği ifadesinin yer almadığı, bunun yerine Filistinlilerin 1967’de işgal edilen topraklardaki direnişe ağırlık vereceği kaydediliyor.

Planda, sağlanacak herhangi bir anlaşmanın Filistin Meclisine ya da halk oylamasına sunulması ve El Fetih’in Hamas hükümetine katılması gibi unsurlar da yer alıyor. 

1128380cookie-checkHamas ve El Fetih anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.