Havalimanına yalan makinesi

ABD, Londra’da engellenen saldırılar ardından, havayolları güvenliğinde yeni uygulamalar başlatacak. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, İsrail’de geliştirilen yeni güvenlik bir cihazı, ABD’deki pilot uygulamalardan tam not aldı.


Güvenlik yetkilileri, şüpheli gördükleri yolcuları, yarı açık bir kabini andıran cihaza sokuyor. Bir elleri tansiyon, nabız ve terleme seviyesi gibi fiziksel değişimleri gözlemleyen sensörlere bağlı olan yolcular, diğer ellerini ise karşılarına yerleştirilmiş ekranda gördükleri soruları yanıtlamak için kullanıyorlar.


Sistemin amacı, tansiyon yükseltici sorular karşısında, kişilerin bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ölçerek yalan söyleyip söylemediklerini anlamak.


İNGİLTERE’DE BENZER UYGULAMALAR


İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazete The Times ise İngiltere hükümetinin, havaalanı işletmecileriyle yeni bir takip sistemini değerlendirmeye başladığını yazdı.


Gazetenin ilk sayfadan verdiği haberde, hükümetin amacının güvenlik görevlilerinin, en fazla risk taşıyan yolcuları daha kolaylıkla tespit etmesini sağlayacak bir yöntem geliştirmek olduğunu aktardı.


“MÜSLÜMANLARI KONTROL ANLAMINDADIR”


The Times, Müslümanlara havaalanlarında ek kontroller yapılması anlamına gelebilecek bu uygulama ile tuhaf davranışlarda bulunan, alışılmadık seyahat programı olan yolcuların denetleneceği ayrıca belli bir etnik ya da dini geçmişten gelip gelmediklerine de bakılacağını yazdı.


Gazeteye göre; bununla beraber sistem sadece Asyalı görünüşlüleri tespit etmekten daha karmaşık bir yapıya sahip olacak.


The Times, Müslüman toplumun daha çok kontrole maruz kalacakları için bu sistemi öfkeyle karşılayacağı öngörüsünde bulunurken, yetkililerin de bu yöntemle güvenlik kapıları önündeki aşırı yığılmaların sona ermesini beklediklerini yazdı.

793560cookie-checkHavalimanına yalan makinesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.