‘Hayır ekseni Bush’un başını ağrıtıyor’

The Sunday Times, Amerikan Başkanı George Bush’un İran, Irak ve Kuzey Kore için kullandığı “Şer Ekseni” tanımına gönderme yaparak kendilerine “Hayır ekseni” adını veren üç Latin Amerika liderinin Washinton’un başını ağrıtmaya başladığı yorumunu yapıyor.

Söz konusu liderler, hergün televizyona çıkarak Bush’tan “Bay Tehlike” ve “Hitler” diye söz eden Venezüela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Küba Lideri Fidel Castro ve “Bush’un kabusu” olacağını söyleyen Bolivya’nın yeni seçilen ilk “yerli” lideri Evo Morales…

Petrol zengini Venezüela’nın İran’la Batı’ya karşı yeni bir direniş modeli oluşturduğunu belirten Sunday Times, İran Meclis Başkanı Ali Haddad Adil’in geçen hafta bu ülkeye nükleer teknoloji konusunda yardım önerdiğini hatırlatıyor.

Gazeteye göre, Latin Amerika liderleri, Filistin seçimlerinin galibi Hamas’ı bölgeye davet etti. Chavez, Hamas liderlerine özel uçağını tahsis edebileceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Eylül ayında Castro’yu ziyaret etme kararı aldı. Küba, Suriye ve Venezüela ile birlikte, İran’ın nükleer faaliyetleri nedeniyle, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesi kararına muhalefet etmişti.

Gazeteye göre, ortanın solundaki liderlerin iktidarda olduğu Brezilya, Arjantin, Şili ve Uruguay’ın şimdilik ABD ile ilişkilerinde bir sorun yok.

Ama bu liderler, özellikle Chavez’in Amerikan karşıtı mesajlarının yoksul kitleler üzerinde etkili olduğunun bilincindeler.

Foreign Policy dergisinin editörü Moises Naim de, “Chavez’in mesajları artık latin Amerika’yla sınırlı kalmıyor” diye yazmıştı.

1123730cookie-check‘Hayır ekseni Bush’un başını ağrıtıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.