Hükümeti uyaran generale ev hapsi

Korgeneral Jose Mena Aguado, Madrid yönetimi kuzeydoğudaki Katalonya bölgesine daha fazla özerklik verirse, bunun ciddi sonuçları olacağını; hükümetin yetkileri açısından ‘anayasal sınırları aşması halinde’ askeri müdahale olabileceğini söylemişti.

Hükümet bu açıklamaya Korgeneral’i ev hapsine alarak karşılık verdi. Aguado’nun muhtemelen ordudan atılması da istenecek. Bu ülkede 1978’te demokrasiye dönüşten bu yana görevdeki bir askere verilen en sert ceza sayılıyor.

Ülkede ordunun rolü, 1936 – 1939 arasındaki iç savaşa yol açan General Franco’nun darbesinden bu yana çok hassas bir konu olarak değerlendiriliyor. Anayasaya göre ordunun tarafsız olması gerekiyor. Buna rağmen ülkenin bütünlüğünü korumak için müdahale hakkı da bulunuyor.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Times genelde temkinli bir komutan olarak tanımladığı Aguado’nun bu gibi konularda konuşmadığını vurgulayarak, bir diğer emekli generalin “İspanya’nın bölünmesiyle sonuçlanabilecek tehlikeli bir ortamdayız, ama siyasetçiler bunun kabul etmek istemiyor” sözlerini aktardı.

Tartışmanın odağında ülkenin en geniş özerkliğe sahip bölgelerinden Katalonya’nın vergilendirme üzerinde daha fazla denetim sahibi olma, bütçeye katkısını azaltma ve ulus olarak anılma talepleri bulunuyor.

1121770cookie-checkHükümeti uyaran generale ev hapsi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.