House of Lords’da Orams toplantısı

Türk-İngiliz Hukukçular Birliği’nden yapılan açıklamaya göre; toplantıda yer alacak konuşmacılar arasında Mustafa İnan (TRNC Bar President), Prof. Clement Dodds (London Middle East Institute, SOAS) ve Hasan Vahib (Vahib & Co Solicitors) bulunuyor.


Toplantıya katılmak isteyenlerin Türk-İngiliz Hukukçular Birliği’nden Aynur Gökyıldız’ın e-posta adresi [email protected] a isim bildirmeleri istendi.


Türk-İngiliz Hukukçular Birliği’nce 2005 Aralık’ında Orams Davası’nı üslenen Başbakan’ın eşi Cherie Blair Yılın En İyi Avukatı ve Vahib & Co Solicitors da Yılın En İyi Avukatlık Bürosu seçilmişti.


ORAMS DAVASI?
.
Rum Kesimi, KKTC’de eski Rum arsasını satına alarak villa yaptıran İngiliz çift Orams ailesi aleyhine İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde açtığı davayı 6 Eylül 2006’da açıklanan bir kararla kaybetti. Orams ailesini Cherie Blair savunuyordu.


Güney’deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams’ın vatandaşları Meletiu Apostolidi’ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmış ve Kuzey’deki aileye de “hukuk kurallarına aykırı olarak” dava tebliği edilmişti.


Rum Kesiminde görülen dava sonucunda Orams çiftine üç seçenek sunulmuş ve yerine getirilmediği gerekçesiyle de İngiltere’deki mallarına faiziyle birlikte haciz konulması için İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde söz konusu dava açılmıştı.


Orams çifti Güney’deki davayı temyiz etmelerine karşın sonucu beklemeksizin yerine getirilmesi istenen seçenekler ‘Kuzey’deki işgal ettikleri binayı yıkmaları, eski sahibi Rum’a tazminat ödemeleri ya da araziyi geri iade etmeleri’ olarak saptanmıştı. Orams’lar bi seçeneklerden hiç birini yerine getirmeyince de  Apostolidi’nin avukatlarınca İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde tazminat davası açılmıştı.


EKONOMİ DARBE YEMEKTEN KURTULDU


Oramsların davayı kazarmasıyla KKTC’de yabancılara mal mülk satışının önü açılmış oldu. Kıbrıs Türk’ü Rum Kesimi’ne karşı uluslararası hukuk mücadelesinde ilk kez büyük bir zafer kazanmış oldu.


Orams ailesinin davayı kaybetme durumunda ise Rum Kesimi sorunu AB’ye taşımayı başarmış olacaktı. Ayrıca KKTC’de ev alan yabancılara tazminat getirilmesini sağlayarak mal-mülk satışlarına, dolayısıyla da KKTC ekonomisine darbe vurmuş olacaktı. Orams’ın avukatları ise bu durumda Lahey Adalet Divanı’na başvuracaktı…


FOTOĞRAF: Cherie Blair (Küçük Foto), Orams ailesinin arasında Avukat Hasan Vahib


 

795140cookie-checkHouse of Lords’da Orams toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.