“İhtimali yüksek koalisyon AKP-CHP”

Meclis’teki seçimlerin tamamlanması sonrası ise hükümet kurma çalışmaları başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini öncelikle AKP’nin lideri Ahmet Davutoğlu’na vermesi bekleniyor.

Davutoğlu, hükümeti kuramazsa, Erdoğan bu kez görevi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na verecek.

CHP, geçtiğimiz hafta AKP’siz bir hükümet için MHP ve HDP’ye çağrıda bulundu. Hatta başbakanlığı MHP lideri Devlet Bahçeli’ye bırakmayı teklif etti. Ancak çağrısı olumlu karşılık bulmadı.

MHP de, HDP’li tüm formüllere kapılarını kapatırken AKP’siz bir koalisyon hükümeti kurmanın mümkün olmadığı ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanlığı da yapan Hikmet Çetin’e göre, “İhtimali yüksek olan koalisyon, AKP-CHP koalisyonu.”

CHP’nin seçim çalışmaları boyunca AKP’yi yönetimden uzaklaştırma vaadiyle yürüttüğü kampanyayı anımsattığımız Çetin’in, buna yanıtı ise şöyle:

“Seçim meydanlarını esas alırsanız, hiçbir zaman bir araya gelemezsiniz. Türkiye, uzun yıllardır özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çatışma, ayrışma, kutuplaşma dilini kullandı. Türkiye bundan çok zarar gördü. Artık bundan sonra zarar görmemesi gerekir. Bu nedenle böyle bir koalisyon, bunu da bir anlamda sona erdirmeye yönelik bir davranış olur ve buna da gereklilik var.”

CHP’de bir ayrışma olur mu?

Deniz Baykal’ın, 7 Haziran’daki seçimlerin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ikili görüşmesi sonrası CHP’nin bu koalisyona yaklaştığını düşünen seçmenlerin, hem doğrudan partiye hem de sosyal medya üzerinden partililere tepkilerini gösterdikleri biliniyor.

CHP’nin milletvekili listelerini ön seçimle belirlenmesi de dikkate alındığında, AKP ile kurulacak koalisyon hükümeti nedeniyle partide bir bölünme ya da milletvekillerinin güvenoyu vermemesi gibi bir tepki olur mu?

Çetin, bu soruyu, “Herhangi bir ayrışma olacağını tahmin etmediğini” söyleyerek yanıtlıyor ve ekliyor:

“Hükümet kurulduğu zaman da, buna oy vermemezlik olacağını sanmıyorum. Grup kararı olur, buna uymayan istifayı göze almış demektir, olmaz yani.”

1456650cookie-check“İhtimali yüksek koalisyon AKP-CHP”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.