Hukuk skandalı dünya basınında

Türkiye’nin önde gelen iki gazetecisi teröristlere yardım etmek suçlamasıyla tutuklandı. Erdoğan Suriye’ye silah taşıyan MİT TIR’ları haberini affetmeyeceğini söylemişti. Avrupalı diplomatlar Türkiye’de basın özgürlüğüne ve Erdoğan’ın giderek otoriterleşen iktidarına eleştirilerini ölçülü tutuyor. Zira Batı mülteci krizinde ve IŞİD’le mücadelede Ankara’nın yardımına muhtaç.

The New York Times

İstanbul’da binlerce kişi Dündar ve Gül’ün tutuklanmasını protesto etti. Cumhuriyet’in önündeki protestoda “Faşizme karşı omuz omuza sloganları” atıldı. Tutuklamalar, AKP’nin bu ay yapılan seçimlerle Meclis çoğunluğunu yeniden elde etmesinin ardından geldi.

Time

Türkiye’de basın özgürlüğüne yeni darbe. Hükümet başta TIR’ların insani yardım taşıdığını söylemiş, daha sonra kimi yetkililer Türkmenlere silah gönderildiğini öne sürdü. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Silah taşısalar ne fark eder” dedi. Dündar ve Gül’ün tutuklanması, Türkiye’de gazetecilerin koşullarının giderek kötüleştiğine dair kaygıları derinleştiriyor.

The Walt Street Journal

Tutuklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurduğu partinin ay başında tek parti yönetimini yeniden kurmasının ardından, Türkiye medyasına yönelik yenilenen baskıların parçası.

Deutsche Welle

Bağımsız gazetecilerin işi Türkiye’de hep zordu. Şimdi bir kez daha hükümeti eleştiren redaktörler yargının dikkatini çekti ve tutuklandı. Üstelik bu Avrupa Birliği ile gerçekleşecek özel zirve öncesinde oldu. İki gazeteci hakkında casusluk ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama suçlamaları yöneltiliyordu.

Franffurter Allgemeine

Türkiye’de hükümet karşıtı iki gazeteci, sözde ‘casusluk’ ve ‘terör örgütü üyesi’ olma suçlamalarına hesap vermek zorunda. Suçları: Türkiye’nin Suriye’ye silah göndermesi konusunda haber yapmak. Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve muhafazakâr hükümete sıkı muhalefeti ile biliniyor.

Spiegel Online

AB ile Türkiye arasında yapılacak özel mülteci zirvesi öncesinde İstanbul’da iki gazeteci casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Büro Şefi Erdem Gül terör örgütü üyeliği ve casusulukla suçlanıyor.

Tagesschau.de

Onlar Türkiye’nin en önemli gazetecileri arasında bulunuyor. Ancak Ankara onların içinde ‘terörist’ gördü. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve mesai arkadaşı hakkında tutuklama kararı verildi. Nedeni silah gönderilmesine dair bir haber.

BBC News

Önde gelen iki Türk gazeteci casuslukla suçlanıyor. Türkiye basın özgürlüğü karnesi yüzünden ağır eleştirilerle karşı karşıya.

The Guardian

Muhalif Cumhuriyet gazetesinin iki editörü uzun hapis cezalarıyla karşı karşıya. Gazetenin mayısta yayınladığı MİT TIR’ları haberi Türkiye’de siyasi fırtına yaratmıştı. Dündar’a “ağır bedel” ödetme sözü veren Erdoğan bizzat suç duyurusunda bulundu.

RT

Suriyeli militanlara gönderilen silah konvoyunu ortaya çıkaran Cumhuriyet editörü ‘casusluktan’ tutuklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü 2014 raporunda Erdoğan iktidarı altında Türkiye’de insan haklarının zayıfladığı uyarısında bulunmuştu.

Press TV

Türkiye ifşacı gazetecileri hedef aldı. Türkiye istihbaratının komşu Suriye’deki Tekfiri militanlara silah gönderilmesine yardımcı olduğunu ortaya çıkaran gazeteciler tutuklandı.

1471000cookie-checkHukuk skandalı dünya basınında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.