İliç’te 7. gün | Yerlikaya: Tekrar kayma riski var

Erzincan İliç’teki altın madeninin liç yığınında meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları 7’nci gününde devam ediyor.
İliç’te sürdürülen çalışmalar

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeninde siyanürlü liç yığınının altında kalan 9 madenci için başlatılan arama çalışmaları 7. günde devam ediyor. Toprak yığınlarının planlama doğrultusunda tahliyesi gerçekleştirilirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, asılı kalan ama yerinden oynamış 3,5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi olduğunu, bu bölgede tekrar bir kayma gerçekleşebileceğini ifade etti.

Çökmenin yaşandığı maden bölgesinde, çok sayıda iş makinesinin çalıştığı alanda dere yatağı ve liç alanından alınan toprak, planlama doğrultusunda, kamyonlarla aynı maden sahası içerisinde manganez ocağının yanındaki eski mermer ocağı bölgesine taşınıyor. Ekipler, 8 bölüme ayırdıkları 210 bin metrekarelik alanda, çeşitli görüntüleme cihazlarının da yardımıyla tarama yapıyor.

YERLİKAYA: TEKRAR KAYMA RİSKİ VAR
Çalışmalarla ilgili olarak CNN Türk televizyonunda bilgi veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var. Her iki tepeye radarlar koyduk. Bir yandan iş sağlığı ve güvenliği, bir yandan da zamanı olabildiğince en verimli kullanmanın yarışını yapıyoruz. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek” dedi.

Yerlikaya, toprağın yığıldığı yerden üç ana yere dağıldığını söyledi. “Sabırlı Deresi’nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1,2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3,5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var” diyen İçişleri Bakanı, bu toprağın tekrar kayma riski bulunduğunu söyledi.

EKİPLER İKİ NOKTADA YOĞUNLAŞIYOR
AA’nın haberine göre kayıp işçilerden 6’sının bölgedeki dere yatağına kayan toprak kütlesinin içerisinde, 3’ünün ise manganez ocağının içerisinde olduğu değerlendirildiği için çalışmalar bu bölgelerde yoğunlaştırılıyor. Manganez ocağında 1,5 milyon metreküpe yakın toprak bulunduğu ve bu toprağın 35 metre yükseklikte olduğu değerlendiriliyor.

NE OLMUŞTU?
Kanadalı SSR ve Çalık ortaklığındaki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen siyanürlü liç yığını 13 Şubat saat 14.28’de çöktü. Yaklaşık 10 milyon metreküp pasa 200 metrelik yamaçtan vadiye aktı. 9 işçi geniş bir alana yayılan pasanın altında kaldı.

Ayrıca olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 şirket yetkilisinden 6’sı tutuklandı. Tutuklanan 6 kişinin Baş Mühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiye Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Jain Ronald Guille olduğu belirtildi. İki kişi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Faciadan 5 gün sonra, 18 Şubat’ta SSR Madenciliğin Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müdürü Cengiz Demirci de gözaltına alındı. Demirci çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Göçüğe ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu’nda asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü. Raporda asli kusur ise gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu. Öte yandan raporda faciaya yol açan denetimsizlik ve şirkete tanınan imtiyazlar konusunda herhangi bir siyasi sorumluluğa ise değinilmedi.

2757680cookie-checkİliç’te 7. gün | Yerlikaya: Tekrar kayma riski var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.