IMF’den Türkiye’nin ekonomisine övgü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin son yıllarda etkileyici şekilde düzeldiğini, ancak bazı makroekonomik sınavların hala sürdüğünü ve ekonominin yüksek sermaye girişlerine olan bağımlılığının, Türkiye’yi yatırımcı hissiyatındaki olası değişikliklerin yol açabileceği risklere açık hale getirdiğini belirtti. 


IMF İcra Direktörleri Kurulunun, Türkiye ile 4’üncü Madde çerçevesinde yürüttüğü ve 18 Mayıs’ta sonuçlandırdığı danışmalara ilişkin raporu, IMF tarafından yayımlandı. 


Raporda, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik açıdan etkileyici ilerleme sağladığı ve IMF ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde uygulanan sağlıklı politikalar, siyasi istikrar ve pozitif dış koşullar sayesinde 2002’den bu yana ortalama yüzde 7,5’lik yıllık büyüme elde edildiği kaydedildi. 


Bu süre içinde ”enflasyon ve reel faiz oranlarının büyük ölçüde düştüğü, sermaye girişlerinde patlama yaşandığı, kredi büyümesi sağlandığı, verimliliğin arttığı, reel ekonominin önemli bir modernizasyondan geçtiği ve borç oranlarının büyük ölçüde azalarak kompozisyonlarının düzeldiğine” işaret edildi. 


Raporda, ”bu olumlu sonuçlar, büyük ölçüde disiplinli politikalar ve yapısal reformlardaki ilerlemeler sayesinde elde edildi” denilirken, dalgalı kur sisteminin şokları yumuşattığına dikkat çekildi. 


Yapısal konularda da, bankacılık alanındaki düzenlemelerin yanı sıra vergi reformları ve özelleştirme sayesinde özel kredilerin büyüdüğü, dış yatırımların arttığı ve rekabet gücünün ilerlediği dile getirildi. 


Bu olumlu gelişmelere karşın, ekonominin hala bazı makroekonomik sınavlarla karşı karşıya olduğunun anlatıldığı raporda, ”özellikle ekonominin büyük sermaye girişlerine olan bağımlılığı, Türkiye’yi yatırımcı hissiyatındaki değişikliklere karşı açık hale getiriyor, bu da son zamanlardaki piyasa dalgalanmalarında görüldü. Ayrıca hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon, sıkı para politikasının sürmesini gerektiriyor” denildi. 


Raporun sonunda, borç azaltma hedefinden taviz verilmemesi koşuluyla çalışanlara uygulanan vergilerin azaltılması ve özelleştirme programının sürmesi gereğine işaret edildi.

1044000cookie-checkIMF’den Türkiye’nin ekonomisine övgü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.