‘Çin Kore’nin birleşmesine izin verecek’

Çin’in iki Kore’nin birleşmesi için öne sürdüğü belirtilen tek koşul, kurulacak yeni devletin Pekin’e düşünce davranmaması.

İlgili KonularAmerika Birleşik Devletleri, Rusya, İran, Avrupa, Türkiye, Orta Doğu, Barack Obama Bu iddiayı içeren belge, Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kore Büyükelçisi Kathleen Stephens tarafından 22 Şubat 2010 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen bir kripto.

Kathleen Stephens bu belgede, Güney Kore’nin eski dışişleri bakanı Chun Yung-woo’yla yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlatıyor.

Chun Yung-woo bu görüşmede üst düzey Çinli yetkililerin kendisine Kuzey Kore’ye bir tampon devlet olarak fazla değer vermediklerini söylüyor.

Eski Güney Kore Dışişleri Bakanı, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı He Yafei’nin de Pyongyang Yönetimi’nin ‘şımarık bir çocuk’ gibi davrandıklarını söylediğini öne sürüyor

BBC diplomasi muhabiri ise Güney Koreli yetkilinin yorumlarının Pekin’in düşüncesini yansıtıp yansıtmadığının bilinmediğini belirtiyor.

Clinton: Uluslararası topluma yönelik bir saldırı

Öte yandan Amerika Birleşlik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli iç yazışmalardan oluşan yüz binlerce belgenin kamuoyuna ifşa edilmesini ‘uluslararası topluma yönelik bir saldırı’ olarak nitelendirdi.

Hillary Clinton, belgelerin dünya kamuoyunda bomba etkisi yaratmasından yaklaşık 18 saat sonra yaptığı açıklamada, her ülkenin ortak kaygılar üzerinde başka ülkelerle açık ve özel diyalog kurmaya hakkı olduğunu söyledi.

Clinton ayrıca WikiLeaks’e bilgi verenlere karşı sert önlemler alma sözü verdi.

Haber sızdırma sitesi dünyanın her yerindeki temsilciliklerle Washington arasındaki haberleşmeyi yansıtan 250 bini aşkın belgeyi yavaş yavaş sitesine yüklüyor.

Belgelerden bazıları 1966’ya kadar geri gitse de çoğu son on yılı kapsıyor.

Bunların şimdiye dek sadece yaklaşık binde biri, yani 300’e yakını siteye girdi.

Yayınla eş zamanlı olarak dünyanın önde gelen gazetelerinden Guardian, The New York Times, Le Monde ve El Pais ile dergilerinden Der Spiegel belgelerdeki bilgileri okurlarına aktarıyor.

FOTOĞRAF: Çinli yetkililerin Kuzey Kore’ye yönelik hayal kırıklığının arttığı söyleniyor

1269220cookie-check‘Çin Kore’nin birleşmesine izin verecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.