Çin Nijerya petrolüne talip

The Financial Times’daki habere göre Çin de bunun karşılığında, dünyanın sekizinci en büyük petrol ihracatçısı olan Nijerya’ya altyapı yatırımı yapacak.

“Enerji ihtiyacı giderek büyüyen Çin son yıllarda, dünyanın en gözde petrol arama alanlarından biri olarak görülen Afrika’nın Gine Körfezi’ne olan ilgisini artırdı” diyen gazete şu yorumu yaptı:

“Bu bölge, Amerika Birleşik Devletleri’nin petrol ithalatının yüzde 15’ini karşılıyor. Ancak Amerikalı yetkililer, bu oranın 10 yıl içinde yüzde 25’lere çıkabileceğini hesaplıyor. Çin’in büyüyen enerji ihtiyacı ise, ülkeyi Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından, dünyanın en büyük ikinci petrol ithalatçısı konumuna yükseltti. Pekin son iki yılda, yükselen petrol fiyatları ve Orta Doğu’daki petrolün geleceği ile ilgili kaygılar nedeniyle, yüzünü Afrika’ya döndü.”

Gazete Nijerya’nın Çin’e yaklaşım gerekçesini de şöyle açıkladı:

“Aslında Nijerya şimdiye kadar, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa merkezli çokuluslu şirketlerinin faaliyet gösterdiği bir ülkeydi. Ancak son yıllarda Asya kökenli devlet şirketleri tercih ediliyor. Zira bu şirketler, Nijerya’ya tekliflerini, petrol dışı alanlarda yatırım yapma vaadi ile cazip hale getiriyor.”

1127500cookie-checkÇin Nijerya petrolüne talip

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.