İngiltere Başbakanı’nı çıldırtan seçim sonucu

Arif BEKTAŞ / Londra Evrensel – İngiltere’de Rochdale kasabasında yapılan ara seçimleri, İşçi Partisi eski milletvekili George Galloway kazandı. Başbakan Sunak savaş karşıtlarını ve seçimi kazanan George Galloway’i hedef aldı.

İngiltere’de Manchester yakınlarındaki Rochdale kasabasında yapılan ara seçimleri, İşçi Partisi eski milletvekili George Galloway kazandı. İktidardaki Muhafazakar Parti üçüncü olurken muhalafetteki İşçi Partisi bir kaç hafta önce adayını, Gazze saldırılarına ilişkin yaptığı yorumlardan dolayı geri çekmişti. Beklenmedik bir şekilde Başbakanlık konutu önünde bir açıklama ile seçim sonuçlarını değerlendiren Başbakan Sunak “Son zamanlarda sokak gösterileri ile başlayan aşırı hareketler ve suçlarda bir yükseliş görüyoruz” diyerek, savaş karşıtlarını ve seçimi kazanan George Galloway’i hedef aldı.

17 Ocak’ta hayatını kaybeden İşçi Partisi Milletvekili Tony Lloyd’dan boşalan sandalye için yapılan ara seçimi, savaş karşıtlığı ve Müslüman toplumlarla yakın çalışması ile bilinen George Galloway kazandı. Seçime katılım yüzde 39’da kalırken, kullanılan oyların yüzde 40’nı alan Galloway, dördüncü kez ara verdiği parlamentoya tekrar döndü. İkinci sırayı ise yüzde 21 oy olan araba tamircisi bağımsız aday David Anthony aldı. İktidar partisinin adayı sadece yüzde 12 oy alabildi.

SAVAŞ KARŞITLIĞI KAZANDIRDI
Her seferinde savaşa karşı çıkanları suçlayan Sunak iktidarı, halkın barış çağrılarına kulak asmadı. Gazze’deki katliamların durması için hala yüzbinler her hafta sokaklara çıkıyor. Savaş karşıtları, İngiltere hükümetinin İsrail’e silah satışlarını durdurmasını ve acilen ateşkes çağrısı yapmasını istiyor. Bu çağrıları yapanların başında da Galloway geliyordu. Müslüman nüfusun yoğun olduğu Rochdale’de savaş karşıtlığı da oldukça yüksek. Hükümet ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin İsrail’i desteklemesi, Rochdale halkının savaş karşıtlığından yana oy kullanmış olması Başbakan Sunak için başka bir hezimet anlamına geldi. Sonuçların açıklanmasından sonra Galloway, İşçi Partisi lideri Keir Starmer ve Başbakan Rushi Sunak’ı alt ettiğini belirterek, Britanya halkının bu kirli savaşlarda rol alan hükümetleri ve politikacıları istemediğini gösterdiğini söyledi.

GEORGE GALLOWAY KİMDİR?
1954 yılında İskoçya’da dünyaya gelen aslen İrlandalı olan Galloway, 1987 yılında İşçi Partisi milletvekili oldu. Irak savaşına karşı çıktığı ve dönemin Başbakanı Tony Blair’in savaş suçlusu olarak ilan etmesinden sonra 2003 yılında partiden ihraç edildi. 2004 yılında Respect Parti’yi kurdu ve 2005 yılında Respect’in tek milletvekili olarak parlamentoya geri döndü.

2010 yılındaki seçimlerde parlamentoya giremedi fakat 2012 yılında yine bir ara seçimde Bradford’da milletvekili oldu. 2015 genel seçimlerinde yine seçilemeyen Galloway 2017 ve 2019 yıllarında bağımsız aday olduğu iki seçimde de başarılı olamadı ve 2019 yılında Briyanya İşçi Partisi’ni kurdu. 29 Şubat’ta yapılan Rochdale ara seçimine girerek oyların yaklaşık yüzde 40’ını alarak dördüncü kez ara verdikten sonra Westminster Parlamentosuna döndü.

Big Brother programına katılarak çevresindekileri hayal kırıklığına uğratan Galloway, son dönemlerde müslümanlarla daha yakın olması da dikkat çekti. Müslümanlarla birlikte oruç tutan, namaz kılan Galloway, Russia Today televizyonlarında da programlar yapıyordu. Programlarında yer yer Putin’in Ukrayna işgaline onay veren ve savaşın Putin ile NATO arasında olduğunu söylemesi bazı savaş karşıtlarının da tepkisini çekti. Savaş karşıtları, tüm savaşlara karşı çıkmak gerektiğini savunuyordu.

2761110cookie-checkİngiltere Başbakanı’nı çıldırtan seçim sonucu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.