İngiltere gündemindeki skandal

İngiltere, Epstein’e “sapık adası” Little St James’e götürülen doğrusu kandırılarak kaçırılan çocuk yaştaki kızların aralarında işadamı Richard Branson ve Prens Andrew’ın da bulunduğu  ünlülere servis edildiği skandalıyla çalkalanıyor. Benim sözünü etmek istediğim skandal ise uygarlığımızda bir dönüm noktası olabilecek Post Office’in Horizon IT skandalı…

Post Office Genel Müdürlüğü, Horizon adlı hatalı Fujitsu muhasebe yazılımının şubelerde para yokmuş gibi göstermesi üzerine 1999-2015 arasında 736 postane şube müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve hırsızlıktan ceza almalarını sağlamış. Bu davalar adliyelerde sonlanmamış, pek çok dramatik sonuçlar da doğurmuş. Suçlanan pek çok şube müdürü ekmek teknesini yitirmiş, ailesini kaybetmiş ve bilinen dördü de yaşanılanlara dayanamayıp intihar etmiş. İşin belki de en dramatik yanı bu süreçte mağdurlardan gelen “bu işte bir yanlışlık var. Horizon programı denetlensin!” çığlıkları da dönemin Post Office genel müdürü Paul Vennells tarafından dikkate alınmamış.

Neyse ki iyi ki biz gazeteciler varız. Computer Weekly’den Karl Flinders ve serbest çalışan Nick Wallis, Horizon hikayesini yıllarca takip ederek yazıya dökünce asıl suçlunun yazılım olabileceği düşünülmeye başlanmış. Computer Weekly’nin 2009’dan bu yana Horizon hakkında, çoğu Karl Flinders’in kaleme aldığı 350 hikaye yayınladığını da aktaralım.

Bu arada benim de zevkle izlediğim fotoğrafta afişini gördüğünüz ITV’nin draması “Mr Bates vs The Post Office”, Horizon IT skandalı sonucunda yüzlerce postane şube müdürünün haksız yere yargılandığı hikâyeyi kamuoyunun geniş öfkesine taşıdı. Aktör Toby Jones’un yardımcı şube müdürü Alan Bates rolünü üstlendiği dört bölümlük dramanın yayınlanmasının ardından Londra Polisi ilk kez postanedeki “potansiyel dolandırıcılık suçlarını” incelemeye başladı.

Bütün bunların ötesinde olayın mağdurlarının “Postaneler için Adalet Birliği” adı altında bir araya gelerek 2018’de genel merkeze karşı toplu dava açması ve 2020’de bir kamu soruşturması başlatılmasıyla birlikte skandalın gündeme oturması da sağlandı.

Şimdi gözler hükümetin atacağı adımda… Hükümet ve Post Office, onca yıl mağdurların çağrılarına neden kulak tıkadığını tartışmak yerine mağdurlara ödenecek tazminatlarda topu teknoloji şirketi Fujitsu’ya atma derdinde. Adalet Bakanı Alex Chalk, geçen hafta Posta Ofisi Bilgi Teknolojisi skandalına olası çözümleri tartışmak üzere üst düzey yargıçlarla bir araya geldi. Bakan, adaletin bir an önce tecelli edeceğini söylese de sorun çeyrek asra merdiven dayamış durumda.

Ulusal basına göre de bu skandal, İngiltere’nin modern çağda gördüğü en büyük hukuksal haksızlıklarından biri olmaya aday. Öte yandan Post Office eski genel müdürü Paul Vennells’in Kraliçe’den aldığı Commander of British Empire (CBE) ünvanı iade etmesi için toplanan imza bir milyon sınırını aştı.

Post Office’in Horizon IT skandalı gösterdi ki, artık suçlu ararken cansız ve ruhsuz da olsa teknolojiyi hesaba katmazsak asıl suçlu biz olabiliriz.

***

Bilim kurgu filmlerinde izlenebilecek bir başka garip haber de Aralık’ın son haftasında ABD’den geldi. New York Post gazetesinin haberine göre, 2021’de, Austin kentindeki bir Tesla fabrikasında, bir yazılım mühendisinin “arızalı” robotun saldırısına uğradığı ortaya çıktı. Mühendis Türk olsaydı eminim ki “Arıza mısın kardeşim?” diye bağırırdı.

The Information internet sitesine konuşan fabrikadaki görgü tanıkları, üretim alanında alüminyum araba parçalarını taşımak için tasarlanan robotun metal pençelerini sıkıştırdığı mühendisin sırtına ve koluna batırarak yaraladığını söylemişler. Tanıklara göre, mühendisin robottan kurtulmaya çalıştığı sırada diğer bir çalışan da robot görmeden “acil durdurma” tuşuna basmayı akıl etmiş.

Sanırım bu tür haberleri daha çok duymaya başlayacağız,  belki de cansız ve ruhsuz zanlıları mahkemelerde sanık sandalyesinde, robot hakimlerin karşısında göreceğiz.

2748850cookie-checkİngiltere gündemindeki skandal
Önceki haberMezarlık Zaferi
Sonraki haberİsrail’e soykırım davası: Güney Afrika’nın gururu
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.