İngiltere’de pratisyen doktorlardan altı günlük grev

Pratisyen doktorların dün (3 Ocak Çarşamba) sabah 7’de başlayıp, 9 Ocak sabah 7’ye kadar devam edecek olan altı günlük greviyle, iptal edilen toplam randevu ve ameliyat sayısı bir milyonu aşacak.

Grev süresince 200.000’den fazla hastanın randevu iptalinden etkilenmesi beklenirken, sağlık hizmetleri grevin “NHS’nin bugüne kadar karşılaştığı en zor yıl başlangıçlarından biri” anlamına gelebileceği uyarısında bulundu. NHS liderleri, eylemin bekleme listelerini azaltma çabalarını engelleyeceği ve insanları sağlık veya bakım hizmeti aramaktan vazgeçirebileceği konusunda uyardı.

Binlerce BMA üyesi, sendikanın 2008’e kadar uzanan reel ücret kesintisini telafi edemediği için harekete geçmek zorunda kaldığını söylemesinin ve hükümetin Aralık ayı ücret teklifini reddetmesinin ardından grevlere katılacak. Bakanlar Aralık ayındaki görüşmelerde sendikaya ortalama yüzde 8.8’lik zamma karşılık yüzde 3’lük bir artış teklif etmişti. Sendika, yüzde 35’lik bir ücret artışına eşdeğer olduğunu tahmin ettiği 2008 seviyelerine “ücret onarımı” istiyor. Pratisyen doktorlar ücret anlaşmazlığının ilk başladığı günden bu yana toplam 28 gün greve gitti.

The Times’a göre grevler şimdiye kadar toplam 940,000 randevu ve ameliyat iptaline neden oldu.Hükümetin grevlerin başlamasıyla birlikte müzakere masasına dönmeye hazır olduğunu söyleyen Başbakanlık resmi sözcüsü, “Vergi mükellefleri, doktorlar ve sağlık çalışanları için adil bir çözüme ulaşmaya çalıştık. Çoğu durumda bunu başardık. Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanı’nın da açıkça ifade ettiği gibi daha fazla görüşme yapmaya hazırız ancak tabii ki yapılması gereken ilk şey grevleri durdurmak. Bu dönemler, her yıl NHS için son derece yoğun ve zorlu bir dönemler. Grev eyleminin bir sonucu olarak yeniden planlanmak zorunda kalınan bu kadar çok ameliyatın, birikmiş iş yükünün üstesinden gelme kabiliyetimizi etkilediğini biliyoruz” dedi.

Age UK İcra Kurulu Başkanı Paul Farmer ise The Times’a şunları söyledi:

“Grevler ‘yaşlılar için son derece endişe verici’. Bunun NHS’de yılın en yoğun zamanlarından biri olduğunu biliyoruz, özellikle de acil ve acil bakım için. Bu durumun yaşlı insanların sağlığı açısından yarattığı riskten derin endişe duyuyoruz, zira dünyanın en iyi iradesine ve personelin çabalarına rağmen, ihtiyacı olan herkes için güvenli ve etkili bakımı garanti etmek zor olacaktır. Grev sırasında yaşlıların bakım arayışını nasıl erteleyebileceği konusunda endişeliyim. Halihazırda ihtiyaç duydukları yardıma erişmekte zorlanan yaşlı insanlardan, devam eden grevlerin kendileri ve aileleri için ne anlama geldiği konusundaki endişelerini giderek daha fazla duyuyoruz. Yaşlı insanlar için doktorlarından aldıkları bakım ve desteğin ne kadar değer verdiklerini çok iyi biliyoruz ve dokuz aydır süren endüstriyel eylemin ardından mevcut durumun sürdürülemez olduğuna inanıyoruz. Hükümeti ve sendikaları yeniden masaya oturmaya çağırıyoruz.”

BMA, NHS’in hızlı ilerleyen kanserler ve kornea nakli yapılan göz ameliyatları gibi alanlardaki doktorların çalışmaya devam etmesi yönündeki taleplerine rağmen grevler sırasında herhangi bir muafiyeti kabul etmedi. NHS, İngiliz Tabipler Birliği’nden (BMA) “öngörülemeyen olaylar, büyük olaylar ya da beklenmedik ve olağanüstü durumlar” olması halinde doktorların grev hattından ayrılmasına yönelik taleplere hızla yanıt vermesini istedi.

BMA’nın genç doktorlar komitesinin eş başkanları Dr. Robert Laurenson ve Dr. Vivek Trivedi şunları söyledi: “Grev eylemleri de dahil olmak üzere hasta güvenliği her zaman en önemli önceliğimizdir, bu nedenle tröstlere uygun bir yer ayarlamaları için yeterli bildirimde bulunmakla kalmıyoruz aynı zamanda NHS İngiltere ile yerleşik bir sürece de sahibiz. Elbette bu grevlerin gerçekleşmemesi gerekiyor. Görüşmeleri iptal edenin hükümet olduğu konusunda nettik. Bu geç saatte bile hükümeti inandırıcı bir teklif sunmaya teşvik ediyoruz ki bu grevi durdurabilelim ve gerçekten yapmak istediğimiz şeye yani hastalara bakmaya geri dönebilelim.”

NHS, rahatsızlığı olanların ihtiyaç duyduğunda NHS 111’i ve diğer hizmetleri normal şekilde arayabileceğini söyledi. OLAY

2746620cookie-checkİngiltere’de pratisyen doktorlardan altı günlük grev

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.