İngiltere’de askeri harcamalarda artış savaş tehditini körüklüyor

Lindsey GERMAN / Stop the War – Başbakan Rishi Sunak’ın savunma harcamalarında 5 milyar sterlin artış olacağı yönündeki açıklamasına Muhafazakar Partili bazı milletvekilleri “Yeterli değil” diye tepki verdi. Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, artışın 10 milyar sterlin olmamasından dolayı Rusya ve Çin’in ‘Rahat bir nefes alacağını’ bile iddia etti.

Oysa savunma harcamalarında İngiltere, Avrupa’da ilk sırada ve dünya genelinde de en çok harcama yapanlar arasında yer alıyor. Halihazırda toplam GSYİH’mizin yüzde 2’sinden fazlası bu alana harcanıyor ve gelecekte bu oranın yüzde 2.5’e çıkarılacağı taahhüt ediliyor. Ve kamu harcamalarının diğer pek çok alanından farklı olarak, hükümet taahhütleri bu harcamaların enflasyonun üzerinde bir endekse bağlanmasını sağlıyor.

ABD’nin San Diego kentinde yapılan toplantı, Pasifik’te artan askerileşmenin bir parçası olarak Avustralya’ya nükleer güçle çalışan denizaltılar sağlayan AUKUS Paktı’nı (Avustralya, İngiltere ve ABD arasındaki savunma anlaşması) güçlendirmek içindi. Askeri harcamalardaki artış, yeni ve tehlikeli silahların tedariki ve Çin ile yeni soğuk savaş etrafında giderek artan kavgacı dil, savaş tehdidini kontrol altına almak yerine yalnızca körüklüyor. Nitekim geçtiğimiz haftalarda Çin tarafından Ukrayna konusunda yapılan barış önerisi, harcamaları arttırmayı, Japonya ve Almanya’nın askerileşmesini teşvik etmeyi ve çatışma olasılığını arttırmayı tercih eden NATO güçleri tarafından görmezden gelindi.

Tüm bunlar, askeri harcamaları artırma konusunda son derece cömert olan İngiliz hükümetinin sağlık çalışanlarına ve öğretmenlere makul bir ücret vermeyi reddettiği, milyonlarca insanın enflasyonun sonuçlarına katlanmasına seyirci kaldığı ve çoğu savaş mağduru olan mültecileri günah keçisi ilan ettiği bir dönemde ‘güvenlik’ adına yapılıyor.

Çeviren: Evrensel Dış Haberler Servisi

2676040cookie-checkİngiltere’de askeri harcamalarda artış savaş tehditini körüklüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.