İngiltere’de emekli maaşı 50 paket sigara karşılığında

Basından öğrendiğimce İngiltere’de 20’lik bir paket sigara 16 sterlin olmuş. Sigara içmiyorum ama sigara bağımlılarının zamla terbiye edilmelerine de karşıyım hani. Büyük usta Neşet Ertaş’ın sigara zamlarına karşı dönemin başbakanı Erdoğan’a “Fakirin sigarasına karışmayın. (Gücün yetiyorsa) havamızı zehirleyen sel gibi akan arabaların egzozlarına bir çare bul” sözünü doğru da bulurum.

Neyse dostlar sigara fiyatını yaşadığımız ülkedeki emekli aylığı ile kıyaslamak için yazıyorum. İngiltere’de uzun süredir 750 sterlin olan emekli aylığı nihayet 800’e (927 euro) yükseldi. Bu maaş tam tamına ayda 50, günde 1.6 sigara paketi parası. Çoook az dostlar. İngiltere de Türkiye gibi dünyada emeklisine çile çektiren, kuruş hesabı yaptıran ülkeler arasında. Türkiye’de DİSK AR’ın yaptığı ve 24 Mart 2024’te açıkladığı araştırmaya göre euro bazına ülkelerin emekli aylığı şöyle: “İspanya 1.417, Fransa: 1.485, Almanya: 1.552, İtalya: 1.582, Belçika: 1.717, Hollanda: 2.003 ve Türkiye: 237” İşin kötü yanı Türkiye’deki emekli aylığı son 9 yılda euro bazında üçte bir azalmış…

Emeklilerin iş yaşamında olmadıklarından dolayı örgütlü mücadeleden çok uzak olmasını kullanan hükümetler “vurun abalıya” polititikasını rahatça güdebiliyor.

Ekonomide çalışan kesimin kişisel gelirini oluşturan ücret ve maaşlar kadar kişisel giderleri de çok önemli. Haberlerde duyduğumuz faiz oranları aile bütçesinde anlık değişiklik yapmasa bile can yakıcı olabilir. Örneğin faiz oranlarındaki artış ev ve tüketici kredisi olanların giderlerinin artacağı anlamına geliyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 5,25’te sabit tuttu. Ülkede Ağustos ayında bu düzeye yükselen politika faizi halen son 16 yılın en yüksek seviyesinde. İngiltere, dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisi olarak anılan G7 ülkesi (Kanada, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD, Japonya) arasında en yüksek faiz oranına sahip olanı sayılıyor. Rishi Sunak hükümeti, enflasyonla mücadele adıyla faiz oranlarını yüksek tutarak sabit gelirli çalışanların zaten az olan gelirlerinden en fazla çalan konumda. Rakamlar ortada!

***

Dostlar size iyi haber: asgari ücret de artıyor. İngiltere’de hükümet 21 yaş ve üzeri çalışanların asgari ücretini Nisan 2024’te artırılmasına karar verdi. Hükümet, “Ulusal Yaşam Ücreti” olarak tanımlanan asgari ücreti yaklaşık yüzde 10 arttırarak saat başına 10.42 sterlinden 11.44’e çıkaracağını açıkladı.  Neden 21 yaş? Bu da ayrı tartışma konusu. Eşit işe eşit ücret uygulanmalı. Değil mi?

Artışların enflasyon artı refah payı olarak yapıldığı düşünülürse bu rakamın az olduğu anlaşılacaktır fakat patronlar kulübü bu artışı çok gördü. İşverenler bu artışın fiyat artışına ve işsizliğe neden olacağını öne sürmüş. Lloyds Bank tarafından yapılan bir ankete göre, işe alım planlarında potansiyel bir yavaşlama yaşanabilir ve bu durum yüksek asgari ücret maliyetleriyle ilişkilendirilebilir.

Hay asgari ücret kadar baçınıza taş düşsün! Bu yıl biraz az kazandığınızı düşünün! İllaki çalışandan çıkaracaksınız!

2769640cookie-checkİngiltere’de emekli maaşı 50 paket sigara karşılığında
Önceki haberVan provokasyonu: Saray ve Kremlinoloji
Sonraki haberAkşener: Aday olmayacağım
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.