‘Çinli mahkumların organları çalınıyor’

BBC Muhabiri Jill McGivering’in haberine göre, ortak bir açıklama yayımlayan doktorlar, uygulamayı tıp ahlakına göre kabul edilemez, insan hakları açısından da ciddi bir ihlal olarak yorumladı.


İngiltere Organ Nakli Topluluğu’na göre Çin’de idam edilen mahkumlara ait organların kendi rızalarına başvurulmadan alındığına dair kanıtlar gitgide artıyor.


Kuruluşun tıp ahlakı komisyonu başkanı Profesör Stephen Wigmore, BBC’ye açıklamasında organlara kimi zaman bir hafta kadar kısa sürede uygun alıcı hasta bulunmasının, mahkumların infazdan önce seçildiğini düşündürdüğünü söyledi.


Çinli yetkililer bu suçlamaları reddediyor. Geçen hafta bir Çinli sağlık görevlisi kimi zaman idam edilmiş mahkumların organlarının nakledildiğini, ancak bu vakaların sayıca çok az olduğunu ve önceden izin alındığını belirtmişti.


Ancak uzun yıllardır aralarında insan hakları örgütlerinin de olduğu uluslararası gruplardan aksi yönde pek çok iddia yöneltildi. Organ nakli turizminin ortaya çıkması, organ satışlarının daha da yüksek kar getiren bir faaliyete dönüşmesine yol açtı.


Hastalar daha çok İngiltere’nin de aralarında olduğu batılı ülkelerle, Japonya ve Güney Kore’den. Profesör Wigmore kendisi ve meslekdaşlarının da organ nakli için Çin’e gitmekten söz eden hastalarla karşılaştığını ekledi.


Çin’deki infazların gizlilik içinde yapılması, bu konuda veri toplanmasını güçleştiriyor. Çin makamları bu alandaki düzenlemeleri sıkılaştırmaya hazırlanıyor.


Temmuz ayından itibaren, organ satışı yasadışı olacak ve tüm bağış sahiplerinin önceden yazılı izin vermesi istenecek. Ancak bu kuralların ne kadar titizlikle uygulanacağı şimdilik belirsiz. (BBC)

790200cookie-check‘Çinli mahkumların organları çalınıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.