IRA’dan ETA yorumu

Guardian gazetesi Bask bölgesinin bağımsızlığını hedefleyen silahlı örgüt ETA’nın BBC’ye gönderdiği video ile ilan ettiği ateşkesi, konuya müdahil ve yakından takip eden iki isimle değerlendirdi.

“ETA’nın ki, hakiki bir barış teklifi mi, yoksa dünyanın dikkatini çekmek için atılan ve iyi niyetli olmayan bir manevra mı?” diye soran gazeteden önce bir dönem İrlanda Kurtuluş Ordusu’nun askeri konsey üyeliğini de yapmış olan Kuzey İrlanda’daki Sinn Fein partisi lideri Gerry Adams’ın cevabı şöyle;

“ETA’nın Pazar günü yaptığı açıklama, Basklı eylemcilerin yıllar süren tartışma ve strateji belirleme çabalarının bir sonucuydu. Bu tartışma sürecine, aralarında benim de bulunduğum, Sinn Fein temsilcileri de katıldı. Bask ülkesindeki birçok kişi, İrlanda barış sürecinden esinleniyor ve Bask ülkesindeki girişimlerin pek çoğu, bizim deneyimimizi model alıyor. Ben, ateşkes açıklamasının, ETA ile İspanya devleti arasındaki çatışmaya kalıcı bir son getireceğine inanıyorum.”

Adams, ETA’yı ateşkese yönelten süreci ise şöyle tanımladı:

“Geçen yılın sonlarına doğru, Basklı partiler, sendikacılar ve binlerce siyasi eylemci, yeni bir siyasi stratejiye karar vermek için önemli bir iç tartışma süreci yaşadılar. Bask partisi Batasuna’yı da içeren bu grup, Şubat ayında, “geniş katılımlı bir cephe yaklaşımı üzerinde anlaştılar ve bu cephenin siyasi dönüşüm için yalnızca siyasi ve demokratik yollara başvurmasını karar altına aldılar. Bu strateji yankısını, ETA’nın hafta sonu yaptığı açıklamada buldu.”

Adams ayrıca, çatışmaların çözümüne yönelik risksiz bir strateji olmadığını, fakat başarının getireceği faydanın, başarısızlığın tehlikelerinden çok daha büyük olduğunu da savunuyor.

“ETA DÜNYAYI ALDATIYOR”

Sinn Fein lideri Gerry Adams’ın iyimserliğinin aksine, Kral Juan Carlos Üniversitesi’nden Rogelio Alonso ise Guardian’daki yazısında ETA’nın propaganda yaptığını ve kimsenin bu propagandaya kanmaması gerektiği söyledi. Alonso yazısı özetle şöyle:

“ETA’nın videosu BBC tarafından yayınlanmasa, bu açıklama, hak ettiği gibi pratikte kimse tarafından fark edilmeyecekti. ETA silah kullanmaya son vermedi. Kendi iç tartışmalarında da kabul ettiği gibi, ETA’ya mükemmel bir propaganda fırsatı sunuldu. Bazı operasyonlara son vermek fakat belirli türde cinayetlere ve haraca devam etme kararı, örgütün yaşadığı krizin bir sonucu. Örgütün birçok hücresinin, silah depolarının ve bir dizi üyesinin tutuklanması, geçen Mart ayında ETA’yı eylemlerini durdurmaya zorlamıştı.”

Alonso, yorumunda, BBC’nin ETA haberlerinde “terörist” ifadesini kullanmayı reddetmesini de eleştiriyor. Görüşünü desteklemek için Hannah Arendt’e de referans veren Alonso’ya göre, ETA’ya “terörist” dememek, özenli bir gazeteciliğin değil, terörist propagandanın kimi zaman başarılı olabileceğinin bir işareti.

833230cookie-checkIRA’dan ETA yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.