Irak’ta katliam: 200’den fazla ölü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen toplam altı bombalı saldırıda en az 170 kişi yaşamını yitirdi; 200’den fazlası yaralandı. Sadriye pazarı Şubat’taki saldırı ardından tamir ediliyordu.

Saldırılardan en büyüğü bir pazar yerinde meydana geldi.

Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Sadriye semtinin pazar yerinde, bomba yüklü araçla yapılan saldırıda yaklaşık 120 kişi öldü.

Sadriye pazarında Şubat ayında da bir başka büyük bombalı eylem olmuş, 130’dan fazla Iraklı ölmüştü.

Pazarda bugünkü bombanın etkisiyle başlayan yangının kısa sürede sokağa park edilen araba ve minibüslere yayıldığı, pekçok kişinin bu araçlarda can verdiği bildiriliyor.

Reuters ajansına konuşan bir görgü tanığı, kurbanlardan çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu söyledi.

“Onlarca ceset gördüm” diyen tanık, “Bazı insanlar minibüslerin içinde diri diri yandı. Patlamadan sonra kimse onlara ulaşamadı” dedi.

Bağdat’ta bugün daha erken saatlerde meydana gelen ilk saldırıda, Sadr Şehri mahallesinde bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısında 42 kişi yaşamını yitirmişti.

Ayrıca Kerrada semtinde park edilmiş bir araçtaki bombaların patlaması sonucu 10 kişi öldü.

El Şurca semtinde de bir minibüse bırakılan bomba en az iki kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Bu eylemler, Amerikan ve Irak güçlerinin iki ay önce yeni bir güvenlik harekatı başlatmasından bu yana görülen en büyük saldırılar.

Gözlemciler yeni harekatın özellikle Şii milisleri hedef alarak başkentteki mezhep cinayetlerini büyük ölçüde engellediğini, ancak bombalı saldırılara karşı etkisiz kaldığını söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ‘korkunç bir olay’ nitelediği saldırılardan el Kaide’yi sorumlu tuttu.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki bugünkü saldırılardan kısa süre önce yıl sonuna dek ülkede güvenlik sorumluluğunu devralacaklarını açıklamıştı.

Bağdat’taki BBC muhabiri Jim Muir, ülkenin iç güvenliği Irak güçlerine devredilse de, koşulların işgal güçlerinin Irak’tan çekilmesine izin verecek kadar istikrarlı olmadığına dikkat çekiyor.

Amerikan ordusu da Irak’ta bulunan 140 bin Amerikan askerinde azaltmaya gitmek yerine, ülkedeki Amerikan varlığını daha da güçlendiriyor. (BBC)

1149840cookie-checkIrak’ta katliam: 200’den fazla ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.