Irak’ta savaş ‘resmen’ bitiyor…

Obama’nın konuşmasında bunu bir dönüm noktası olarak sunacağını belirten The Guardian, Irak’ta hala bir hükümet olmadığına ve şiddetin Temmuz ve Ağustos aylarında iyice tırmandığına dikkat çekti.

Irak’ta kalacak 50 bin askerin Irak ordusuna yardım edeceği ve gelecek yılın sonuna kadar tüm askerlerin çekileceği belirtilen haberde şöyle denildi:

“Amerika’daki kamuoyu yoklamaları, Obama’ya halk desteğinin yüzde 50’nin altına düştüğüne işaret ediyor. Kasım’daki ara seçimlerde Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybedebileceği konuşuluyor. Obama’nın şiddetle bir dış politika başarısına ihtiyacı var. Beyaz Saray, dışişleri ve savunma bakanlıkları, Irak’ı bir başarı öyküsü olarak sunabilmek için aylardır çaba harcıyor.

Amerikan askerlerinin sayısının 144 binden 50 bine düşürülmesiyle seçim taahhütlerinin yerine getirildiğini söyleyecek olan Obama, dün bir televizyona mülakatında Irak’ta şiddetin düşme eğiliminde olduğunu savundu. Oysa şiddet artıyor. Daha önce Amerikan askerlerinin hızla çekilmesini savunmuş olan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, şimdi, Guardian’a demecinde, ‘Seçim taahhütlerini yerine getirmiş olabilirler ama ortada bir hükümet yokken çekilmeleri onlar adında utanç verici. Zira şimdiye kadar başarılanları tehlikeye atıyor olabiliriz. Bu bizim için de utanç verici’ diyor.”

Haberde, Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden bir uzmanın da, Irak’taki şiddetin seviyesinin Afganistan’dakinden çok da az olmadığına dikkat çekerek, direnişin yıllarca sürebileceğini söylediği vurgulanıyor.

1256600cookie-checkIrak’ta savaş ‘resmen’ bitiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.