Irkçı buluşmaya göz yumuldu

Avrupa genelinde ilişkilerini genişletiyorlar. Alman Neonazilerinin güç birliği yapmak istedikleri ülkelerin başında Çek Cumhuriyeti geliyor. İstihbarat uzmanları, Alman ve Çek aşırı sağcılarının sınır bölgesini buluşma yeri yaptıklarını belirtiyorlar.

Deutsch Welle’de yer alan habere göre, Alman faşist örgütlerinin 2001 yılından bu yana Çek Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaptıkları en kalabalık buluşmaya Yablone Podyestedi kasabası sahne oldu ve her iki ülkeden 400 kadar militan Neonazi, geçtiğimiz Cumartesi günü ortak eylem planlarını görüştüler.

Antifaşist örgütler, alelacele Yablone Podyestedi’ye getirilen toplum polisinin müdahale etmeyip Neonazilerin gövde gösterisine seyirci kalmasını protesto ettiler. Yerel emniyet makamları tarafından ”toplantının dağıtılmasını gerektirecek acil bir neden bulunmadığı” ileri sürüldü.

Antifaşist örgütler, bağımsız kuruluşlar uzun süredir Çek İçişleri Bakanlığı’na bağlı asayiş organlarını aşırı sağcılık karşısında kayıtsız kalmakla suçluyor. Doğum günü partisi olarak lanse edilen Cumartesi günkü toplantı Almanya’da 2000 yılında yasaklanan faşist grup ”Blood and Honnour” (Kan ve Onur) tarafından organize edildi.

”Tolerance” adlı Çek halk inisiyatifinin sözcüleri, Alman Neonazilerinin, ülkelerinde sahneye çıkması yasaklanan ”Final War” adlı orkestranın konserlerini dinlemek için Çek Cumhuriyeti’ne geldiklerini belirtiyorlar.

Anayasayı Koruma Dairesi de Alman Neonazilerinin eski Alman topraklarının bulunduğu doğudaki komşu ülkelere ağırlık verdiklerini saptadı.

Öte yandan Almanya’da yapılan bir araştırma, faşist partilerin güçlenme sebebinin işsizlik olduğunu ortaya koydu. ‘’Politik und Kommunikation’’ (Siyaset ve İletişim) adlı dergide yayınlanan araştırma sonucuna göre, halkın yüzde 61’i ırkçı partilerin güçlenmesinin en önemli gerekçelerinin ekonomik sorunlar ve işsizlik olduğu kaydedildi.

Halkın yüzde 34’ü ırkçı partilerin güçlenmesine gerekçe olarak çok sayıda insana ayrımcılık yapılmasını, yüzde 30’uysa yabancılarla uyum konusundaki sorunları gösterdi. Halkın yüzde 3’ü gelecek genel seçimlerde ırkçı partilere oy vermeyi düşündüğünü belirterek, yüzde 4’ü bu partilere oy verebileceğini söyledi.

 

1102390cookie-checkIrkçı buluşmaya göz yumuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.