İstanbul’da avukatlar Tahir Elçi’yi andı

İstanbul’da avukatlar Tahir Elçi’yi andı: Ondan öğrendiğimiz hak savunuculuğuna devam edeceğiz

İstanbul’da avukatlar, Tahir Elçi’nin katledilişinin 8’inci yılında, Elçi cinayetine giden süreci başlatan soruşturmanın açıldığı Bakırköy Adliyesi önünde anma etkinliği düzenledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinin 8’inci yılında avukatlar, Elçi’ye yönelik soruşturmanın başlatıldığı Bakırköy Adliyesi önünde anma etkinliği düzenledi. Elçi’nin katledilmesinin ardından etkin soruşturma yürütülmediğini ifade eden avukatlar, mesleklerine yönelik baskılara da dikkat çekti. Açıklama sırasında sık sık “Hepimiz Elçi’yiz, öldürmekle bitmeyiz”, “Tahir Elçi ölümsüzdür” sloganları atan avukatlar Elçi’nin fotoğrafı önüne karanfil bıraktı.

“ETKİN SORUŞTURMA YAPILMADI, KOVUŞTURMA GENİŞLETİLMEDİ”

Basın açıklamasını kurumlar adına Çağdaş Hukukçular Derneğinden Çağla Leyla Kara okudu. Kara; Tahir Elçi’nin katıldığı bir televizyon programından sonra Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız bir soruşturmanın şüphelisi konumuna getirildiğini, katledilmesine giden yolun bu soruşturma süreciyle başladığını hatırlattı.

Elçi cinayetine dair yargı sürecine de değinen Kara, “Soruşturma evresinde uzun yıllar etkin bir soruşturma yapılmadığı gibi kovuşturmanın genişletilmesi istemleri de ya reddedilmekte ya da uzun cevap süreleriyle işlevsiz hale getirilmekte, uzun duruşma araları ile yargılama cezasızlık süreçlerine bırakılmaktadır” dedi.

Savcılıklar tarafından başlatılan başka soruşturmalarda Tahir Elçi’nin cenaze töreninin dahi “terörist cenazesi” olarak değerlendirildiğini anımsatan Kara, “Bu bile devletin Tahir Elçi şahsında tüm muhalif avukatları konumlandırdığı yeri göstermektedir” dedi.

“KATLEDİLEN AVUKATLARIN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Geçen 8 yılda savaş politikasının derinleştiğini, hukuk ve tüm yargı mekanizmalarının tekçi yönetim anlayışının enstrümanı olarak belirlendiğini ifade eden Kara, şöyle devam etti:

“Rejim, avukatlara ve avukatlık mesleğine dönük; siyasal, ekonomik tüm ideolojik saldırılarını hayata geçirdi. OHAL KHK’leri ile yeni bir rejim inşa edilirken; avukatlar olarak hakkımızda açılan sayısız davalarla, müdafii kısıtlılığı, gözaltı ve tutuklama politikalarıyla karşı karşıya kaldık.”

Siyasi iktidarın muhalif avukatları artık açık hedef haline getirdiğini söyleyen Kara, aylarca tutuklu kalan Av. Gülhan Kaya’yı, evleri basılarak gözaltına alınan Av. Bilge Topçu, Av. Ceren Yılmaz, Av. Fatih Gökçe ve Av. Yusuf Görücü’yü hatırlattı.

Stajyer avukatlara haklarında soruşturma ya da dava olduğu gerekçesiyle avukatlık ruhsatı verilmediğini vurgulayan Kara, “Bizler başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın onurlu yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz. Kürt kimliği nedeniyle hedef gösterilen Tahir Elçi’yi, ödün vermeden yürüttüğü insan hakları, adalet ve onurlu avukat mücadelesi ile sevgi ve saygıyla anıyor; kendisinin ve kendisi gibi mücadelede yitirdiğimiz diğer meslektaşlarımızın mücadelelerini sürdürmek konusunda söz veriyoruz” dedi.

“KATLEDENLERİ YARGILATACAĞIZ”

Açıklamanın ardından kurum temsilcileri söz aldı.

Adalet için Hukukçular’dan Özgür Urfa, “Geçtiğimiz günlerde Hrant Dink’in katili de serbest bırakıldı. Tahir Elçi’nin katilleri halen aramızda dolaşıyor. Milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler, avukatlar ise tutuklu. Katilleri ödüllendirip, hak savunucularını cezalandıran bu rejimi kabul etmiyoruz. Bu adaletsizlikle mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çağdaş Hukukçular Derneği adına konuşan Ezgi Önalan, “Tahir Elçi öldüğünden beri hem onun hak mücadelesini devam ettirenlere yönelik, hem onun dosyasını kapatmaya yönelik devletin mücadelesi devam etti. Tahir Elçi’nin katilleri yargılanacak, hak mücadelesi yürüten herkesi hapseden, katledenleri de yargılatacağız” dedi.

Yurtsever Hukukçulardan Mert Doğan, “Bu cinayetin faili meçhul kalmasına izin vermeyeceğiz. Tahir Elçi eşitlik ve özgürlük mücadelelerinin tamamında yaşamaya devam edecektir” diye konuştu.

Demokrasi için Hukukçulardan Leyla Han Tüzel, “Tahir Elçi’nin gösterdiği yolda avukatlık yapmaya devam edeceğiz. Onun ömrünü adadığı faili meçhul cinayetlere karşı mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.

Avukat Kemal Aytaç da Elçi ile Uğur Kaymaz davasında tanıştığını ifade ederek “Tahir Elçi insan olarak bizim için önemli bir örnek. O kadar çok sevilirdi ki hemen hemen tüm baro başkanları ona sahip çıktı. Bugün de bu onurlu kişiyi anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgürlük İçin Hukukçulardan İshak Demirel de “Cezasızlık politikasının devam ettiğini gösteren bir dava. Tahir Elçi kendisinden önce katledilen avukatlardan aldığı mirası bize bıraktı” dedi. (İstanbul/EVRENSEL – Nisa Sude Demirel/Evrensel)

2735670cookie-checkİstanbul’da avukatlar Tahir Elçi’yi andı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.