İÜ Demokratik Üniversite Girişimi: Kayyuma hayır, üniversite iradesine evet

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi de üniversitelere kayyum atanmasına karşı Beyazıt’taki ana kampüs önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

2015’teki İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Raşit Tükel’i aday gösteren ve akademisyenlerden oluşan İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi (İÜDÜG), benzer bir sürecin İstanbul Üniversitesinde de yaşandığını hatırlattı. 2015’teki rektörlük seçimlerinde Tükel’in 1202 oy alarak seçimdeki en yakın rakibine 294 oy fark attığı hatırlatılan açıklamada, seçimi kazanmasına rağmen Tükel yerine ikinci olan adayın Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atandığına dikkat çekildi.

“KAYYUM YARAYI DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ”

İktidarın demokratik seçme hakkını ve seçmen iradesini yok sayarak, kayyum mekanizmasını üniversiteleri de içine alacak biçimde genişleterek, bir yönetim biçimi haline getirdiğine dikkat çekilen açıklamada “Ankara Üniversitesi bahçesinde iliksiz cübbelerin üzerine postallarla basılmasının açtığı yara henüz kabuk bağlamamışken, atılan bu adım yarayı daha da derinleştirdi. Boğaziçi Üniversitesine kayyum atama kararı, ‘Sosyal ve kültürel iktidar’ olamamanın öfkesinin üniversitelerden alınmak istendiğinin göstergesidir” denildi.

“ÖZERK, ÖZGÜR ÜNİVERSİTEYİ YARATACAĞIZ”

İktidarın üniversiteleri, “parti üniversitesi” haline dönüştürme çabalarına dikkat çekilen açıklamada 2016’dan sonra, Türkiye’deki her 37 ilahiyat profesöründen birinin rektör olarak atandığına dikkat çekildi. “Üniversiteler, siyasi partilerin iktidar alanı ve hedefi değildir. Üniversitedeki tek iktidar; bilim ve akıldır” diyen İÜDÜG, “Tüm bileşenlerle birlikte demokratik, özerk, özgür bir üniversiteyi yaratacağız. Hukuksuzca ihraç edilen tüm arkadaşlarımız geri dönecek” açıklamasında bulundu. İstanbul/EVRENSEL

2486750cookie-checkİÜ Demokratik Üniversite Girişimi: Kayyuma hayır, üniversite iradesine evet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.