JPMorgan ekonomisti “resesyon” bekliyor

Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte ekonomideki gelişmeler endişe yaratıyor. Döviz kurlarında ‘şok’ yaşanırken, gözler yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara çevrildi. Öte yandan ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türk ekonomisinde “resesyon” beklendiğini açıkladı.

Seçimler tamamlandı, yeni ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek getirildi. Şimşek döneminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı da değişti. Hafize Gaye Erkan, TL’nin yeni ‘patronu’ oldu. Dolar ve euroda ise her gün farklı bir rekor kırılıyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken; ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türk ekonomisi için ilk kez “resesyon” riskine işaret etti.

JPMorgan ekonomisti Nicolaie Alexandru-Chirescius yayınladığı raporda, “Yukarı yönlü riskler olmakla birlikte yıl sonu politika faizi tahminimizi yüzde 30 olarak devam ettiriyoruz. Kredilerde sıkılaşma ile birlikte 2023’ün ikinci yarısında resesyon tahmin ediyoruz” dedi.

Piyasalar Kilitlendi! Maliyet Hesabı Yapamayan Şirketler Kara Kara Düşünmeye Başladı Piyasalar Kilitlendi! Maliyet Hesabı Yapamayan Şirketler Kara Kara Düşünmeye Başladı

Faiz kararı ne olacak?
JPMorgan ekonomistleri, TCMB’nin yeni Başkanı Erkan’ın katılacağı ilk PPK’da faizin 1650 puan birden artırılarak yüzde 8,50’den yüzde 25’e çıkarılacağını öngördüler.

Resesyon nedir?
Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir. HALKTV

2695710cookie-checkJPMorgan ekonomisti “resesyon” bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.