Julian Assange’a Özgürlük İçin Londra’da Dayanışma Toplantısı

DARIO NAVARO / AÇIK GAZETE – Julian Assange, 11 Nisan 2019’da ABD’nin iade talebi üzerine tutuklandığından beri yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevinde tutuluyor. Geçen yıl 19 Aralık’ta, İngiltere Yüksek Mahkemesi 20-21 Şubat 2024 tarihlerinde kamuya açık bir duruşma yapılacağını açıkladı.  İki gün sürecek duruşma Julian Assange’ın ABD’ye iadesini engellemek için son şansı olabilir. İade edilmesi halinde Assange, ABD’nin Afganistan ve Irak savaşlarında işlediği savaş suçlarını ifşa ettiği için, 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Assange’a Özgürlük Kampanyası’ndan John Rees davanın önemini şu sözlerle ifade ediyor: “ABD, Julian Assange’ı Casusluk Yasası uyarınca mahkûm etmeye çalışıyor. Eğer bunu sağlarlarsa gazeteciliği casusluk olarak tanımlamayı başarmış olacaklar. Bu anlamda bütün gazetecilere ve yayıncılara göz dağı vermiş olacaklar. Bu dava 21. yüzyılın en önemli basın özgürlüğü davasıdır; zor kazanılmış özgürlüklerimizi kaybetmeyeceğimizden emin olmalıyız.”

Assange’a Özgürlük Kampanyası, Uluslararası Af Örgütü, Ulusal Gazeteciler Sendikası, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve dünyadaki hemen hemen tüm sivil haklar ve basın özgürlüğü kurumları ile gazeteciler sendikaları tarafından destekleniyor. Mahkeme tarihinin açıklanmasının ardından Kampanya, duruşma günleri sabah 8:30’da, mahkeme önünde kitlesel protesto çağrısında bulundu. Basın özgürlüğünü destekleyen herkesi, Londra’dan ve dünyanın dört bir yanından katılmaya çağırıyorlar.

Alexei Sayle toplantının açılış konuşmasını yaparken

Bu desteği güçlendirmek için Perşembe günü (18.1.2024) Conway Hall’da geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Salondaki 300 kişiye yakın topluluğa ilk konuşan İngiliz aktör, yazar, stand-up komedyeni, televizyon sunucusu ve 1980’lerde İngiliz alternatif komedi hareketinin önde gelen isimlerinden Alexei Sayle oldu. Konuşmasını Bertolt Brecht’in şiirinden bir pasaj okuyarak açtı.

Asılsız konuşan kişi omuzlarda taşınır
Oysa doğru söyleyenin
Korumalara ihtiyacı vardır
Ama o tek başınadır.
(“Ya sizin ülkenizde?”, 1935)

Kendisi dahil salondaki herkesin Julian’ı korumak için ellerinden geleni yapacaklarına inandığını ifade ederek konuşmasına devam etti.

Jeremy Corbyn platformda

Konuşmacılardan İşçi Partisi Milletvekili Richard Burgon, parlamenterler tarafından hazırlanan ve ABD’den Assange hakkındaki iade davasını düşürmesini talep eden bir dilekçeye altı partiden milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyelerinin imzaladığını açıkladı.

Julian’ın hapisteyken evlendiği ve özgürlüğü için durmaksızın kampanya yürüten eşi Stella Assange şunları söyledi: “Son dört buçuk yıl, Julian’a ve iki küçük oğlumuz da dahil olmak üzere ailesine çok büyük zarar verdi. Julian’ın ruh sağlığı ve fiziksel durumu önemli ölçüde kötüleşti. Basın özgürlüğünü teminat altına almak üzere tasarlanmış olan Birinci Anayasa Değişikliği’nden (First Amendment) kalkarak ABD Temsilciler Meclisi’ne, sekiz kongre üyesinin eş sponsorluğunu yaptığı, Assange’a yönelik tüm suçlamaların düşürülmesini talep eden iki partili bir karar tasarısı sunulduğunu açıkladı, ayrıca Avusturalya ve Avrupa Birliğinde yapılan çalışmaları anlattı.

Stella Assagne Kampanya’nın çalışmalarını anlattı.

Tüm konuşmacılar basın özgürlüğü açısından bu davanın önemi üzerinde durdular.  20-21 Şubat 2024 tarihlerinde İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde görülecek nihai temyiz davası bu nedenle belirleyici bir öneme sahip…

Filistin Dayanışma Komitesi
Londra 19.1.2024

2750630cookie-checkJulian Assange’a Özgürlük İçin Londra’da Dayanışma Toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.