Kadın-erkek eşitlik komisyonu önerisi

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan teklife göre, komisyonda, siyasi parti grupları ile bağımsız milletvekilleri, milletvekili sayılarının üye tam sayısına oranı ölçüsünde temsil edilecek.


Komisyon üyeliği için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak, ilk seçilenlerin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi 3 yıl olacak.


Komisyon, bakanlıklar, mahalli idareler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan bilgi isteyebilecek, oralarda inceleme yapabilecek, ilgilileri çağırıp bilgi alabilecek. Komisyon, gerekli gördüğünde uzmanların bilgisine başvurabilecek ve Ankara dışında da çalışabilecek.


Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu, üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanacak ve hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğu ile karar verecek. Komisyon, incelemelerini alt komisyon kurarak da yapabilecek.


Komisyon, görevleri ile ilgili hazırladığı yıllık faaliyet ve değerlendirme raporunu TBMM Başkanlığına sunacak. Bu raporlar, Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderilecek.


AYRIMCILIĞA İLİŞKİN İDDİALARI İLGİLİ MERCİLERE BİLDİRECEK


Komisyon gerekli görmesi halinde, kadın-erkek eşitliğinin ihlaline ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa dair iddiaları, sorumlular hakkında kovuşturma veya işlem yapılabilmesi için ilgili mercilere bildirecek.


Komisyonun yurtiçi ve yurtdışındaki giderleri TBMM bütçesinden karşılanacak.


Komisyon, TBMM Başkanlığınca havale olunan başvurular ile ilgili konuları inceleyecek.


Teklife göre, komisyonun görevleri şu şekilde belirleniyor:


“Kadın-erkek eşitliği konusundaki dünyadaki gelişmeleri izlemek ve buna paralel çalışmalarda bulunmak, TBMM'ye sunulan tasarı ve teklifleri ile kanun hükmünde kararnamelerin kadın erkek eşitliği açısından uygunluğunu incelemek ve ihtisas komisyonlarına görüş sunmak, TBMM'ce havale edilen, kadın-erkek eşitliğinin ihlaline ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa dair iddialar ile ilgili başvuruları incelemek ve gerekli görüldüğü hallerde ilgili mercilere iletmek, her yıl yaptığı çalışmaları ve kadın-erkek eşitliği konusunda dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri kapsayan bir rapor hazırlamak.”



 

1063460cookie-checkKadın-erkek eşitlik komisyonu önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.