Kalpazanların taktiği, teknolojiyi yendi

Malezya’da uygulamaya konulan “çip teknolojisi” ile sahte kredi kartı sayısı azalırken, sürpriz bir şekilde sahtecilikten kaybedilen para miktarında artış başladı.

Kredi kartı sahtecilik olayları sayısı, 2003 de 244 iken 2004 de 189’a düşmüştü. İki yıl arasındaki düşmenin oranı yüzde 29.1 olarak tespit edildi. Bu yılın ilk yarısında ise sahtecilik sayısında muazzam bir düşüş yaşandı. Daha önceki altı aylık dönemde 82 olan sahtecilik sayısı son altı ayda 36’ya düşerek yüzde  56.1 lik keskin bir düşüş gösterdi.

YENİ KARTLAR KOPYALANAMIYOR

Kredi Kartı şirketleri geçtiğimiz ocak ayında bütün kartları çip teknolojisine göre değiştirmeyi hedeflemişlerdi. Şu ana kadar toplam kartların 96 sı yeni çip teknolojisine dönüşmüş durumda. Kalanlar ise hala manyetik şerit tekniğine devam ediyorlar.

Kredi kartı kopyalama işi oldukça kazanç getirdiği için suç şebekeleri tarafından Malezya’da çok yaygınlıkla uygulanıyordu. Şu anda çip teknolojisinin katkısının yanısıra, şebekelerin faaliyetlerini yurt dışına yönlendirmeleriyle, sahtecilik olaylarında hızlı düşme meydana geldi. Ticari Suçlar Araştırma şubesi, şebekelerin yeni çip teknolojisini aşarak kopyalama işini başaramadıklarını açıkladı.

Küçük sayıda kredi kartı sahteciliği hala devam ediyor. Bu özellikle küçük işletmelerde, kart okuyucu sisteminin eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu işletmelerdeki manuel kredi kartı makinaları, kart  sahibinin adını ve numarasını karbon kağıdıyla makbuz aktarıyorlar. Bu yöntemde kart bilgilerinin teyidi sadece satış elamanın görsel tetkikleri ile sağlanabiliyor.

ÇELİŞKİLİ ARTIŞ

Çip teknolojisinin kullanıma sokulmasıyla sahtecilik vakalarındaki ani düşme olsa da, sahtecilikle kaybedilen para miktarında 2004 ün ikinci yarısına göre artış olması, sorunu değişik kaynaklara yönlendirdi. Polis raporlarına göre geçen senenin ikinci yarısında sahtecilikten kaybedilen para 111.500 ringgit iken, çip teknolojisinin uygulanmaya başlandığı bu senenin ilk yarısında kayıp, 139. 814 ringgite yükselmiş (Amerikan Doları/Ringgit oranı1:3.77).

Polis bu çelişkiyi şöyle değerlendiriyor. Çip teknolojisinden sonra kopyalama işi çok zorlaştığından, şebekeler artık büyük miktardaki harcamalar için çalışıyorlar. Çok az sayıda kopyalama ile toplamda daha fazla çalabiliyorlar. Ancak, 2003 de 721.700 ringgit ve 2004 de 1.05 milyon ringgit kayıpla kıyaslandığında, son altı ay içindeki toplam para kaybı oldukça az.

7 milyon kredi kartı kullanıcısının olduğu Malezya, çip teknolojisini ilk uygulayan ülke. Malezya’dan sonra bu teknoljiyi Tayvan, Güney Kore, Japonya, Singapur ve Avustralya da kullanmaya başladı.

1111230cookie-checkKalpazanların taktiği, teknolojiyi yendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.