Kanada’da Şeriate uygun ¨morgıç kredisi¨

Helal et, helal içecek, helal otel, helal turizm derken ¨helal banka faizi¨ de  Kanada’nın mali sistemine dahil ediliyor.

Kanada’nın Müslüman vatandaşlarına dağıtılacak ev kredisini Şeriat usullerine göre uygulamaya kalkışan sosyal demokrat çizgide olup Solda duran Trudeau hükümeti bu kez muhafazakârların muhalefetiyle karşılaştı. 

Sağ solda muhalefet yapıyor, sol da sağda iktidarını sürdürüyor. 

2024 yılı Federal Bütçesi görüşmelerine hazırlıklı giren Başbakan Justin Trudeau ve hükümeti sürpriz bir çıkış yaparak banka kredilerindeki faizi ortadan kaldıracak bir uygulamaya adım atılacağını açıkladı.

Aslına bakılırsa İngiltere’de benzer bir maliye-banka politikası da uygulanıyor; tümüyle yeni değil ama Kanada için yepyeni…

¨Mortgate¨ olarak bilinen banka ipotekli ev kredisinin yeni adı, Helal Morgıç oldu. 

Böylece Müslüman Kanadalılar bankalarına giderek helalinden borçlanıp ev sahibi olabilecek; güzel bir şey!

37 milyonluk Kanada’nın 2 milyona yaklaşan Müslüman nüfusunun Şeriate uygun borçlanmayla ev sahibi olmalarını amaçlayan tasarının, ortanın solundaki Liberal Parti’nin muhalifi Muhafazakâr Parti tarafından tepkiyle karşılanması da elbette şaşırtıcıydı. 

Muhafazakâr Sağ, Trudeau’nun panik içinde ne yaptığını bilmez halde yeni yeni yöntemler geliştirmeye çalıştığını, 2024 Bütçesinin de son elli yılın en facia bütçesi olduğunu savlıyor.

Liberallerin Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Maliye Bakanı olan Chrystia Freeland yeni uygulama için 3 değişik yöntemin bankalardan kredi çekecek Müslüman vatandaşlara önerileceğini açıkladı; böylece faiz ortadan kalkacak, faiz hesaplamaları maliye ders kitaplarında kalacaktı.

Birinci yol İCAR idi, bu yöntemle evini satın alan Müslüman vatandaş evi kiralamış gibi olacak, mülkiyet bankada kalacak, borcunu faizsiz hesaplanmış tarifeden ödeyen alıcı dönem sonunda bir oh çekip anahtarını cebine koyacaktı.

İkinci tarza MUŞARAKA adı veriliyordu. İCAR’dan pek farkı yok gibi olan bu yönteme göre evini faizsiz borçla alan kişi evine bankayı ortak kabul ediyor, mülkiyet yarı yarıya paylaşılıyordu.

Üçüncü yöntem ise MURABAHA idi. Bu ise dönem boyunca ödenmesi beklenen faizin ortadan kaldırılıp evin maliyeti ve satış fiyatı üstüne bir kâr ilavesiyle eklenmesiydi.

Öyle böyle derken yeni düzenlemeyle faizsiz morgıç gündeme oturuyor. 

Türkçemizdeki atasözünde olduğu gibi ¨Evlenenle, ev alana Allah yardımcı oluyor!¨

___________________

[email protected]

 

2773630cookie-checkKanada’da Şeriate uygun ¨morgıç kredisi¨

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.