Kaş Belediyesi’nin Patara’da arazi satışına ‘mirasyedi’ tepkisi!

YUSUF YAVUZ Kaş Belediyesi’nin Patara antik kentinin bulunduğu Gelemiş Mahallesi’ndeki iki parsel araziyi satışa çıkarmasını eleştiren CHP’li Meclis Üyesi Şenerdi, söz konusu arazilerin yapılaşması yerine yeşil alan olarak korunması çağrısında bulundu…

Kaş Belediyesi’nin Patara’daki arazi satışına karşı çıkan CHP’li Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi, kaynak yaratmayı amaçlayan belediye yönetimini eleştirerek kurumun 162 milyonluk tahsil edilemeyen alacağı bulunduğuna işaret ederek, “Bu düpedüz mirasyedi mantığıdır, tavrıdır, eylemidir. Çünkü satış kararı alınan yer sıradan bir toprak parçası değildir. Patara, bir doğa ve tarih harikası ve hazinesidir, ÖÇK bölgesidir ve Uluslararası Sözleşmeler kapsamında koruma altındadır. Patara’nın bu eşsiz özellikleri nedeniyle paha biçilmez değerdeki toprakları maalesef imara açılmış, ikinci konuta feda edilmiştir. Oysa imara açılan yerlerle ilgili tarihçilerin, arkeologların o alanların Patara antik kentinin nekropol alanı olduğu ve arkeolojik alan olarak işaretlenmesi gerektiğine dair raporları mevcuttur” diye konuştu.

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş (Patara) Mahallesi’nde bulunan arazilerin Kaş Belediyesi tarafından ihale yoluyla satışa çıkarılmasına tepki geldi. Geçtiğimiz Nisan ayında Kaş Belediye Meclisi’nde tartışmalı bir oturumun ardından AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla onaylanan satış kararı, Patara’da bulunan toplam 43 bin metrekarelik 4 ayrı parselden oluşuyor.

 SATIŞA ÇIKARILAN PARSELLER İKİNCİ KONUTLARIN BİTİŞİĞİNDE

22 Kasım Çarşamba günü Kaş Belediyesi’nde yapılacağı duyurulan ihale ile Patara’daki arazilerin iki parseli satışa sunulacak. Kaş Belediyesi’nin yaptığı duyuruda, Gelemiş Mahallesi’nde bulunan 76/1 (2764 m2) ve 80/1 (4.980 m2) nolu parseller için toplam 28 milyon 700 bin TL satış bedeli belirlendi. İki parselin toplam büyüklüğü ise 7 bin 744 metrekare. Pazarlık usulü satış ihalesiyle satılması planlan parseller, düşük yoğunluklu tercihli kullanım alanı (TK) olarak ayrılan bölgede, ikinci konut olarak inşa edilen kooperatiflerin bitişiğinde yer alıyor.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİNDEN ‘MİRASYEDİ’ ELEŞTİRİSİ

Kaş Belediyesi’nin Patara’daki arazi satışına karşı çıkan CHP’li Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi, Meclis oturumu sırasında da kamu arazilerinin satılmaması yönünde tavır aldığını anımsatarak, “Bu düpedüz mirasyedi mantığıdır” dedi.

BELEDİYENİN TAHSİL EDİLEMEYEN 162 MİLYONLUK AÇACAĞI VAR

Kaş Belediyesi’nin satışa çıkardığı arazilerin kesintisiz deniz ve orman manzaralı ve paha biçilemez nitelikte olduğunu vurgulayan Şenerdi, söz konusu satışın nedeninin belediyenin bütçe açıklarını kapatmak olduğunu öne sürerek şunları dile getirdi: “Oysa Kaş Belediyesinin 2022 yılsonu itibariyle tahsil edilmeyen 2023 yılına alacaklarının toplamı yaklaşık 162 Milyon Türk Lirası (161.737.805,02) ve buna gecikme faizleri ve 2023 alacakları dâhil değildir. Tahsili gecikmiş alacaklardan 2022 yılı tahsil oranı %17’dir. Denetim Raporlarında, Meclis görüşmelerinde bu konuda yapılan uyarılara rağmen Kaş Belediye alacaklarını tahsil yerine halkın malını satma yolunu seçmiş ve AKP-MHP oylarıyla 3 Nisan Meclisinde oy çokluğu ile karar çıkartmıştır. Bu düpedüz mirasyedi mantığıdır, tavrıdır, eylemidir. Çünkü satış kararı alınan yer sıradan bir toprak parçası değildir.”

 ‘İMARA AÇILAN YERLER NEKROPOL ALANIYDI’

Patara’nın doğal ve kültürel mirası bir arada barındıran bir hazine olduğunu da vurgulayan CHP’li Meclis Üyesi Şenerdi, aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olan bölgenin uluslararası sözleşmeler kapsamında da korumaya alındığını anımsatarak şu görüşleri dile getirdi: “Patara’nın bu eşsiz özellikleri nedeniyle paha biçilmez değerdeki toprakları maalesef imara açılmış, ikinci konuta feda edilmiştir. Oysa imara açılan yerlerle ilgili tarihçilerin, arkeologların o alanların Patara antik kentinin nekropol alanı olduğu ve arkeolojik alan olarak işaretlenmesi gerektiğine dair raporları mevcuttur.

 TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLAR ARSA BEDELİNİN 6 KATI

22 Ekim Çarşamba günü Kaş Belediyesinin ‘pazarlık usulü’ ile ihaleye çıkardığı iki parça toplam 7,744 m2 arsa için 28,7 milyon TL satış bedeli konulmuştur.  Oysa Kaş Belediyesinin tahsil edilmeyen alacaklarının toplamı bunun yaklaşık 6 katıdır. Yani Belediye en düşük rakamla 161 milyonu tahsil etmek yerine kamunun malını, hem de köy tüzel kişiliği Büyükşehir Yasası ile ortadan kaldırıldığı için hasbelkader Kaş Belediyesine intikal eden Gelemiş köyünün öz malını satışa çıkarmaktadır.

 ‘ARAZİLER İKİNCİ KONUT DEĞİL, YEŞİL ALAN OLMALI’

Bu topraklar Kaş Belediyesinin malı değil sadece emanettir. Buraları ikinci konut yapılmak üzere satmak yerine yine yerel halkın, Gelemiş köyünün yararlanacağı ‘yeşil alan’ yapmalıdır. Yanılmıyorsam 2017 yılında bir önceki Belediye Başkanı da bu arsalar için satış izni geçirmişti ancak satmamıştı. Kaş Belediye Başkanına bir kez daha sesleniyorum: Bu yanlış karardan dönün, ihaleyi iptal edin. Patara’yı koruyun, daha fazla betonlaşmasına yol açmayın! Yeşil alan ilan edin elinizdeki arsaları. O toprak parçaları kamuya çok gerekli olacak. Para bulunur, Patara bulunmaz.”

CHP’li Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi arazş satışına karşı çıktı
Patara antik kentinin bulunduğu Gelemiş Mahallesi ikinci konut olarak kullanılan yazlık kooperatiflerin işgali altında
Satışa çıkarılan parseller kooperatif bloklarının bitişiğinde yer alıyor
Satışa çıkarılan parsellerin konumu

 

2733990cookie-checkKaş Belediyesi’nin Patara’da arazi satışına ‘mirasyedi’ tepkisi!
Önceki haberİsrail kabinesi, Hamas ile 4 günlük ateşkes ve rehine takası anlaşmasını onayladı
Sonraki haberİtalya, Türkiye gibi parlamenter demokrasisinden uzaklaşıyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.