‘Kemalistler alarmda’

Türkiye’de yakında “ilk İslamcı cumhurbaşkanı” olabileceği belirtilirken, rejim tehlikesi uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de “teknik olarak haklı” olduğu vurgulandı. Washington Times gazetesi, Türkiye’nin hala “karanlık çağ” zihniyeti ile mücadele ettiğini öne sürerken AB hedefinin gevşemesi halinde “Hiç kimsenin, AKP’nin Batı yanlısı politikalarını sürdüreceğini garanti edemeyeceği”ni savundu.


Washington Times, Tülay Daloğlu imzalı, “Türk türbülansı” başlıklı köşe yazısında Türkiye’deki İslamcıların laikliğin tartışılmasını istediklerini ancak bundan önce belki demokrasinin anlamının tartışılması gerektiğini belirtti.


Yakında Türkiye’de “İslamcı bir cumhurbaşkanı”nın olabileceğini belirten gazete, Başbakan Erdoğan’ın adaylığını bir hafta içerisinde ilan etmesinin beklendiğini belirterek, “Hiçbir zaman bir cumhurbaşkanı adayı o kadar tartışmalı olmamıştı” diye yazdı.


Başbakan Erdoğan’ın, demokrasi ideallere uygun bir biçimde davranıp davranmadığını düşünmesi gerektiğini belirten gazete, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “ülkenin hiçbir zaman o kadar tehlikede olmadığı”, “ılımlı İslam geri adım oluşturduğu” yolundaki sözlerine dikkat çekerken de Sezer için “Teknik olarak haklı. Ancak Türkiye’nin neden hala bugün ‘karanlık çağ’ zihniyeti ile mücadele ettiğini paylaşmadı” ifadesini kullandı.


Türk siyasi sahnede AKP’ye meydan okuyacak gerçek bir rakip bulunmadığını belirten gazete, “İnsanlar, güvenilmez bir grup siyasi parti ve liderlerin arasında en az kötüsünü seçmeye zorlandığını hissediyor. Ve yeterli sayıda Türkler, AKP Şeriat’ı geri getirmeye çalıştığından da emin değil.”


Washington Times, AB hedefinin taşıdığı önemine de işaret ederken bu hedefin ortadan kalkması halinde “Hiç kimsenin, AKP’nin Batı yanlısı politikalarını sürdüreceğini garanti edemeyeceği”ni savundu.


“İslamcı bir cumhurbaşkanı”nın yargıyı etkileyebileceğini de belirten gazete, Sezer’in de bu yöndeki bir etkiyi durdurabildiğini kaydetti. Alanya’da “belediye meclisinin oy birliği ile çok eşlilik lehinde bir karar aldığı”nı iddia eden gazete, “Bu noktada Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının ülkeyi nasıl değiştirebileceği bilmek mümkün değil ancak kesin olan şey tarihi bir değişime doğru yol alınıyor” görüşünü dile getirdi.


LM: AKP’Lİ CUMHURBAŞKANINI ANCAK DARBE ÖNLER


Hafta sonunda Ankara’da yapılan dev mitinginin yankıları yurt dışında da sürüyor. Fransız Le Monde gazetesi, “İslamcı tehlike”nin Türkiye’deki Kemalistlerin arasında alarm yarattığını belirtti ve “AKP’nin göstereceği bir adayı cumhurbaşkanlığına seçilmesini sadece yeni bir askeri darbe önleyebilir. Ancak çoğu gözlemcilere göre, Türkiye’de artık darbeci generaller dönemi sora erdi” yorumunu yaptı.



Le Monde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini “demokrat muhafazakar” olarak nitelendirdiğini ancak karşıtlarınca cumhurbaşkanlığı yetkileri ile güçlendirilmesi halinde ülkenin laik sistemi yıkacak bir “İslamcı” gibi görünmeye devam ettiğini belirtti.


2003 yılından bu yana Başbakan olan Erdoğan’ın türban yasağını kaldıramadığına dikkat çeken Le Monde, ancak Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması halinde seçmenlerinin bu talebini yerine getirebileceğini kaydetti.


Le Monde, Tandoğan’daki mitinge katılanların “Erdoğan, ülkeyi Suudi Arabistan’a dönüştürmek istiyor” yolundaki kaygılarını da aktardı. Göstericilerin dile getirdikleri suçlamalardan daha sertlerinin de “ülkenin Kemalist üst düzey yetkililerince” de ifade edildiğini öne süren gazete, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın açıklamalarına değindi.


Ancak bu baskıların “artçı muhabere”yi anımsattığını savunan gazete, yapılan tüm anketlerde olası adaylar arasında Erdoğan’ın “favori” olmayı sürdürdüğünü yazdı. Gazete şu yorumda bulundu :


“AKP’nin göstereceği bir adayın cumhurbaşkanlığına seçilmesini sadece yeni bir askeri darbe önleyebilir. Ancak çoğu gözlemcilere göre, Türkiye’de artık darbeci generaller dönemi sona erdi.”


WT: TÜRKİYE’DE YAKINDA İLK İSLAMCI CUMHURBAŞKANI OLABİLİR


Washington Times gazetesi ise, Türkiye’nin hala “karanlık çağ” zihniyeti ile mücadele ettiğini öne sürerken AB hedefinin gevşemesi halinde “Hiç kimsenin, AKP’nin Batı yanlısı politikalarını sürdüreceğini garanti edemeyeceği”ni savundu.


Washington Times, Tülay Daloğlu imzalı, “Türk türbülansı” başlıklı köşe yazısında Türkiye’deki İslamcıların laikliğin tartışılmasını istediklerini ancak bundan önce belki demokrasinin anlamının tartışılması gerektiğini belirtti. Yakında Türkiye’de “İslamcı bir cumhurbaşkanı”nın olabileceğini belirten gazete, Başbakan Erdoğan’ın adaylığını bir hafta içerisinde ilan etmesinin beklendiğini belirterek, “Hiçbir zaman bir cumhurbaşkanı adayı o kadar tartışmalı olmamıştı” diye yazdı. (ANKA-AA)

1041340cookie-check‘Kemalistler alarmda’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.