Kendilerini ihbar eden aydınlar adliyede

İfade vermek için İstanbul Adliyesi’ne gelen Abdurrahman Dilipak, Mazlumder Genel Başkanı Cevat Özkaya, Mustafa Sütlaş, Perihan Mağden, Pınar Selek, Şanar Yurdatapan, Sema Kaygusuz burada bir basın açıklaması yaptılar.


Sivil İtiatsizlik İninsiyatifi adına konuşan Şanar Yurdatapan, amaçlarının düşünce özgürlüğü konusunda bir adım atmak olduğunu belirterek, düşünceyi sansürleyen yasalara karşı benzer eylemlerin süreceğini söyledi.


Yurdatapan, başvurularının sonucunda verecekleri ifadede, “Bilerek ve isteyerek bu metne imza attım. Başka bir diyeceğim yoktur” diyeceklerini kaydetti.


MAĞDEN: AÇILAN DAVALAR YAŞAM KALİTEMİ DÜŞÜRDÜ


Yazar Perihan Mağden, açılan davalarla yaşam kalitesinin düştüğünü vurgulayarak, “Hakkımda o kadar çok dava ve soruşturma var ki, artık hangisi niçin açıldı hatırlamıyorum. Avukatlarıma, savcılarla ilgili benim bir suç duyurusunda bulunup bulunamayacağımı danışacağım” dedi.


Sosyolog Pınar Selek de demokrasinin tartışılması gerektiği halde Türkiye’nin hala düşünce özgürlüğü konusunu tartışarak zaman kaybettiğini söyledi.


NEDEN İHBAR EDİYORLAR?


Yeni Türk Ceza Kanunu’nun 22’nci maddesini 31 paragraflık bir metinle çiğneyen “sivil itaatsizler” kendilerini savcıya ihbar ederek haklarında dava açılmasını istemişlerdi.


Kendi kendilerini sanık ilan eden aydınlar, savcının kendileri hakkında dava açmak zorunda olduğunu, aksi takdirde kendisini “görevini ihmal”den Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet etmek zorunda kalacaklarını belirttiler.


Girişimciler açılmasını istediklerini davanın ilk celsesinde tüm bu maddelerin iptali ya da değiştirilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini isteyecekler. Mahkeme’nin bu istemi reddetmesi halinde her bir başvurucuyu 15 ile 62 yıl arası hapis cezası ve 90 ile 155 bin YTL para cezası bekliyor. (ANKA)


 

1030010cookie-checkKendilerini ihbar eden aydınlar adliyede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.