Konsolosluk harçlarına yüzde 50 zam

Yeni yılda haçlara yapılan zamlar en çok pasaportlarını uzatacak vatandaşları etkileyecek. Yeni tarifeye göre, yeni pasaport çıkarma bedeli 44 Euro oldu. Bu 2005’te 32 Euro idi. Pasaport uzatma süreleri için de harçlara aynı şekilde yüzde 50 zam yapıldı. 2005’te 40 Euro olan 4-5 yıllık uzatma harcı 63 Euro’ya, 3 yıllık uzatma harcı 29 Euro’dan 45 Euro’ya, 2 yıllık uzatma harcı 20 Euro’dan 31 Euro’ya, 6 aylık uzatma harcı de 9 Euro’dan 13 Euro’ya çıkarıldı.

Diğer konsolosluk harçlarına da benzer bir şekilde yüzde 50’ye kadar varan zamlar yapıldı. Suret onayı 6 Euro’dan 10 Euro’ya, Tercüme onayı 11 Euro’dan 16 Euro’ya, İlmuhaber 13 Euro’dan 19 Euro’ya, Tanıma Senedi 116 Euro’dan 142 Euro’ya, Özel Vekaletname 17 Euro’dan 27 Euro’ya, Genel Vekaletname 25 Euro’dan 36 Euro çıkarıldı.

Evlilik sırasında alınan Aile Cüzdanı’nın fiyatı da yeni tarifede 11 Euro’dan 16 Euro’ya yükseltildi.        

ÖRGÜTLÜ TEPKİ

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu(DİDF) ve Almanya Türk Toplumu T.C. Maliye Bakanlığı’nın 2006 yılı için belirlediği harçların kabul edilemez düzeyde fahiş olduğunu belirten açıklamalar yaparak zamların geri alınmasını istediler.

DİDF Genel Başkanı Hüseyin Avgan tarafından yapılan açıklamada, yüzde 58’e varan harçların kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilerek “Senelerdir yurt dışında yaşayan insanlarımızı ‘döviz makinası’ olarak gören politikaların devamı olan bu uygulama, hükümetin gerçek yüzünü göstermiştir. 2004 senesinde binlerce insanımızı, Alman hükümetine ihbar ederek çifte vatandaş mağduru eden hükümetin, zorunlu olarak yeni pasaport çıkarmak durumunda kalan insanların durumunu da suistimal ederek, bu durumdan para kazanmayı hedeflemesi, insani hiç bir politikayla bağdaşmaz”  denildi. Açıklamada,  tüm kurum ve kuruluşlar, vatandaşlarımız, başta zamların geri alınması olmak üzere, konsolosluklara daha fazla memur alınması, çifte vatandaşlık mağdurlarının işlemlerinin parasız yapılması için Türk hükümetine baskı yapmaya çağırıldı.

Konuyla ilgili bir diğer açıklama TGD Genel Başkanı Kenan Kolat tarafından yapıldı. Kolat, yüzde 58’e varan artışın hiçbir şekilde açıklanamayacağını dile getirerek, Almanya’daki Türkler arasındaki işsizliğin yüzde 25’lerde olmasının dikkate alınmadığının da görüldüğünü söyledi.

Türkiye’deki harç artışının yüzde10’un altında olduğuna dikkat çeken Kolat, ”niye Almanya’daki insanlarımıza daha fazla yükleniliyor?” diye de sordu.

Türkiye’nin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a bir mektup yazan Kolat, vatandaşlara da çağrı yaparak, tepkilerini dile getirmelerini istedi. Kenan Kolat, Almanya’da yaşayan insanlarımızın artık bu tür tek taraflı ve adil olmayan kararlara karşı tepkilerini göstereceğini dile getirdi.

Vatandaşlarımız tepkilerini Maliye Bakanlığı’nın 00 90 312 425 00 58 numaralı faksına gönderebilirler.

 

1121840cookie-checkKonsolosluk harçlarına yüzde 50 zam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.