Konteynir’de 15 gün yaşam savaşı

Ölümün kapısından dönen kaçak göçmenler yoğun bakımda.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şankay (Shanghai) Limanından kalkan bir şilebin içindeki konteynire saklanmış 4’ü kadın 22 kaçak Çinli, ABD’ye ulaşıldıktan sonra gümrük sahasında ölüme terk edilmişken son ânda kurtuldu. Üstlerine kilitlenmiş konteynirde ölümün eşiğinden hayata dönen Çinli kaçak göçmenler hastaneye kaldırıldı.

Konteynirden bir rastlantıyla çıkarılan Çinli kaçakların 15 gün boyunca ellerinde kalan son gıda maddeleri ve suyla yaşam savaşı verdikleri öğrenildi. Ülkeye yasa dışı yolla girmeye çalışan kaçakların yaşlarını 20 ile 25 civarında olarak açıklayan Seattle polisi, bu insanların konteynirdeki ağır koşullara ancak genç olmakla katlanabildiklerini iddia etti.

Rotterdam bandıralı bir yük gemisine gizlice binen Çin uyruklularla ilgili soruşturma, ABD ve Çin makamlarınca, iki yönlü olarak başlatıldı.

Seattle polisi ve gümrük memurları ilk sorgulamadan elde edilen bulgulara göre, kaçakların Çin’de insan ticareti yapan bir şebekeye kişi başına 30’ar bin dolardan az olmayan ödeme yaparak bu yolculuğa kalkışmış olduklarını açıkladılar.

“Amerikan Rüyası” için ölümü göze alan Çin vatandaşları arasında, şu âna kadar, siyasi bir nedenle ABD’ye iltica talebinde bulunan olduğu bildirilmedi. Tamamen bir insan kaçakçılığı görünümündeki olayın 22 kahramanı henüz basına tanıtılmadı. Soruşturma sürerken yetkililerce yapılan tek açıklama, kaçakların havasızlık, su ve gıdasızlıktan yaşamlarını yitirmemiş olmalarını bir mucizeye bağlamaktan öteye geçmiyordu.

ABD’nin, son zamanlarda Meksika sınırından ülkeye sızan kaçak göçmenlerle uğraştığı bir dönemde, ölümü göze alıp Okyanus üstünden gelen Çinli kaçaklara sığınma ve yerleşme hakkı verip vermeyeceği de, henüz açıklığa kavuşmadı.

FOTOĞRAF: http://www.cbp.gov/ sitesinden alındı…

1126400cookie-checkKonteynir’de 15 gün yaşam savaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.