Kore’lilerde savaş bitti, sıra birleşmede

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile Güney Kore Devlet Başkanı Roh Moo-hyun’un üç gün süren görüşmelerinin ardından kabul ettikleri ortak bildiride, ilgili devletlerle de görüşme zemini hazırlayarak ateşkes anlaşmasıyla neticelendirilen savaşı resmen bitirmek için çaba harcanacağı duyuruldu.

Askeri düşmanlığa son vermeyi ve Kore yarımadasında gerilimi düşürmeyi amaçlayan bildiride, “Kuzey ve Güney Kore, mevcut ateşkesin yerine daimi barış nizamı getirilmesi görüşünü paylaşmaktadır” denildi.

Tarafların, kargo treni seferlerine tekrar başlanması, bakanlıklar arası görüşmelere geri dönülmesi ve yarımadanın batısında kalan deniz sınırında bir işbirliği bölgesi oluşturulması konusunda da mutabık kaldıkları açıklandı.

Barış anlaşmasına, ateşkes anlaşmasına imza atan Çin ile ABD’nin de destek vermesi gerekiyor. 1953 yılındaki ateşkes anlaşması, Güney Kore tarafından imzalanmamıştı.

ABD Başkanı George Bush, barış anlaşmasının, Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalarına son vermesi halinde gündeme gelebileceğini söylemiş, dün Çin’den yapılan açıklamada, Pyongyang yönetiminin, Yongbyon reaktörünü yıl sonuna kadar kapatmayı kabul ettiği bildirilmişti. 

 

1159240cookie-checkKore’lilerde savaş bitti, sıra birleşmede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.