‘Kovboy elektrikçilerden kaçının!’

Özçetin Londra’daki Türkçe konuşan toplumu halk dilinde “kovboy” olarak nitelendirilen piyasada elektrikçilere karşı uyardı. Özçetin, gazete ilanlarıyla iş alan ve hiç bir tecrübesi ve uzmanlığı olmayan üstelik İngiltere’deki zorunlu kurallardan “regulation” habersiz şahısların iş yaparak vatandaşları tehlikeye attığını söyledi.


Elektrik arızalarının başta yangın olmak üzere elektrik çarpmalarından dolayı ölümcül sonuçları olabileceğini vurgulayan Özçetin vatandaşların çağırdıkları elektrikçilerde mutlaka geçerli sertifikasını sormalarını, eğer yaptığı işten emin olmazlarsa bir uzman çağırarak kontrol ettirmelerini belirtti.


Özçetin şöyle konuştu:


“İngiltere’de 2005’ten bu yana değişen kurallar gereği yetkisiz elektrikçilerin iş yapması kesinlikle yasaklan ve ağır cezalar getirildi. Yetkisi olmadığı halde elektrikçilik yapan bir şahıs yalnızca yanlış ölçüde kablo kullandığı için 6 ay hapis cezası ve 16 bin Sterlin para cezasına çarptırıldı. Bu şahıs iş yaptığı ev sahibinin kontrol etmesiyle yaptığı iş incelenmişti. Üstelik  elektrik kaynaklı bir kazaya bile neden olmamıştı… Elektrik işi ihmale gelmez… Bu nedenle getirilen katı kurallara uyulması için de denetimler yapılıyor…”


“SİGORTA DA ÖDEME YAPMAZ”


Yalnış elektrik işinden kaynaklanan iş kazalarında ürünlerin garantisi ve sigortalarının da geçerli olmayacağını vurgulayan Özçetin bir elektrikçide aranması gereken yetki belgelerini de şöyle açıkladı:


“Elektrikçi adayları piyasada iş yapabilmek için teknik kurslara gitmek ve sertifika almak zorundadır. Bu sertifikalar City&Guilds 2381, City&Guilds 2391 diye adlandırılır. Ayrıca elektrik teknisyenleri ve mühendislerini çatısında toplayan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü’ne (Institute of Electrical Engineers – IEE) veya Ulusal Denetim Kurumu’na (National Inspection Council – NIC) üye olmaları gerekir…”


Özçetin, elektrik işinde olduğu gibi su ve gaz  tesisatında da katı kurallar olduğunu belirterek uzman teknisyenler araştırılırken ilanlarda yukarıda sözü edilen kurumların amblemlerine dikkat edilmesini istedi.


Toplumun vatandaşların geleneksel iş yaptırma yöntemlerinden vazgeçmelerinin önemine değinen Özçetin, kurslarla ve konuyla ilgili soruları olanların kendisini 079 5871 9154 numaralı telefondan arayabileceklerini de sözlerine ekledi.

790290cookie-check‘Kovboy elektrikçilerden kaçının!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.