‘Kuş gribi üzerimize gelen tsunamidir’

Fransız gazetelerinden Liberasyon gazetesi; Avrupa’nın kanatlı hayvanlarda yüzde 100 ölüme neden olan ve insan sağlığını tehdit eden ‘kuş gribi’yle tarihten silinmekten korkması gerektiğini yazdı.


Liberasyon, “Evet, endişe edecek bir mesele var… 20’inci yüzyıl süresince en az 3 salgın yaşandı, 21’inci yüzyılı ayrıcalıklı kılan bir durum ise yok” yorumunu yaptı. Gazete, salgının şimdi Güneydoğu Asya ve Çin’den, Batı’ya döneceğini tahmin etti.


‘Kuş gribi gerçekten bir tehdit mi?’ diye soran İsveç’in Aftonbladet gazetesi, ülkedeki yetkilileri olası bir salgına karşı hazırlık yapmaya çağırdı. Gazete, “Önümüzdeki bir kaç yıl içinde ciddi bir grip salgını dünyaya yayılabilir, bu yönde ciddi bir risk var” diye yazdı.


İngiltere basını da günlerdir tartışılan kuş gribi tehlikesini sayfalarına taşıyarak önlem alınmasını istedi. The Independent aynı konuyu “Kuş gribi kaçınılmaz biçimde Avrupa ‘ya ulaşacak” başlığıyla işledi. İngiltere Veteriner Birliği’nden Bob McCracken, “Yabani kuşlar, Avrupa ve İngiltere üzerinden ilerliyorlar. Hastalığın bu yaban kuşlarla geleceğini söylersek yanlış olmaz” diye konuştu.


YENİ BİR DELİ DANA MI?
The Independent “Focus” köşesinde de kuş gribinin deli dana hastalığına yol açan “Yeni bir BSE mi?” sorusuna yanıt aradı. Çevre Editörü Geoffrey Lean’in kaleme aldığı yazıda hastalığın eninde sonunda İngiltere’ye ulaşabileceğini ve önlem alınmazsa yalnızca İngiltere’de 2 milyon insanın etkileneceği ve 750 bin ölüme neden olabileceğini öne sürdü.


Lean, 10 yıl önce BSE’nin ortaya çıktığında vatandaşların “Yöneticiler bizi bu hastalıktan korumak için ne yaptılar?” sorusunu hakkıyla sorduklarını vurgulayarak, geçen Ocak ayında grip konusunda dünyaca ünlü uzman Professor John Oxford’un kuş giribini üzerimize gelen bir tsunamiye benzettiğini hatırlattı. Yazar ABD’de hükümetin bio-terrörizm danışmanı Minnesota Üniversitesi’nden Professor Michael Osterholm’un “Terörizm ya da doğa bizi kuş gribe kadar tehdit etmiyor” kaygılarını aktardı.


TÜRKİYE’DE ALARM


 


Kuş Gribi İçin Tatbikatlı Hazırlık
5-9 Eylül’de hastalığın bulaşma ihtimaline karşı tatbikat yapılacak.
 
 
TÜM HABERLER
Kuş gribi, Türkiye’yi harekete geçirdi. Hastalığın bulaşma ihtimaline karşı ‘Acil Eylem’ planı hazırlandı. Bu amaçla, 5-9 Eylül günlerinde Bandırma Kuş Cenneti’nde tatbikat yapılacak. Şimdiye kadar Türkiye’de kuş gribi vakası tespit edilmedi.


Ancak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Asya ve Avrupa’da milyonlarca kanatlı hayvanın imha edilmesine neden olan, son olarak da Rusya’da görülen kuş gribine karşı, acil eylem planı hazırladı. Bu çerçevede, kuş gribi ile mücadeleye veteriner hekimleri ve tavuk yetiştiricilerini hazırlamak için tatbikat yapılacak.


5-9 Eylül günlerinde Bandırma Kuş Cenneti’nde gerçekleştirilecek tatbikatta, 4 uzman ile 50 veteriner hekim görev alacak.


Tatbikata çağrılacak entegre tavukçuluk tesislerinin sahiplerine de alınan önlemler ve hastalık halinde yapılması gerekenler hakkında geniş bilgi verilecek.


KUŞ GRİBİ? *


Tıp dilinde Avian Gribi olarak da isimlendirilen Tavuk Vebası ya da son günlerde sıkça duyduğumuz ismi ile Kuş Gribi dünya sağılığını tehdit etmeye devam ediyor. Henüz hastalığın bulaşmasını tamamen önleyecek önlemlerin alınamadığını bildiren uzmanlar, geçmiş yıllarda insanlara bulaşımının olmadığı bu virüsün mutasyona uğrayarak artık insanlar için de ciddi tehlikeler yaratabileceği uyarısında bulunuyorlar.


Dünya üzerinde grip virüsünün birçok çeşidi bulunuyor. Her yıl grip aşısı çalışmalarında çıkan yeni tip virüsler grip aşısının hazırlanmasında önem taşıyor. Dünyada gribe neden olan virüsler genel olarak A,B,C olarak kategorize ediliyor. Değişik karekterde olan bu virüslerden B ve C tipi, insanda grip enfeksiyonuna neden olurken; A tipinin kanatlı hayvanlarda Avian adı verilen bir çeşit gribe neden olduğu bilinmektedir. Avian Gribi’nin, normal şartlarda sadece kuşlar ve domuzlarda hastalığa yol açtığı bilinirken, 1997 yılında Hong Kong’da bu virüsün bir serotip’i olan H5N1 adında yeni virüs insanlarda grip salgınına neden oldu. Bu salgında 18 kişinin ağır solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği ve bu 18 kişiden 6’sının tedaviye rağmen hayatlarını kaybettikleri açıklandı.


Günümüzde Asya’yı kasıp kavuran Kuş Gribi’nin, 1997 yılında salgına neden olan H5N1 virüsü ile aynı olduğu laboratuvar testleri ile kanıtlandı. Japonya, Güney Kore, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Tayvan, Endonezya, Pakistan, Laos ve Çin’e yayılan salgın özellikle Asya ülkeleri olmak üzere dünya ülkelerini de yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar Asya’da görülen salgının önüne geçilemez ise dünya ülkelerine yayılabileceği uyarısında bulunuyorlar.


Uzmanlar, Kuş Gribinden korunmanın, hastalığın salgın boyutunun önlenmesinde oldukça önemli olduğu açıklamasında bulundular. Özellikle kanatlı hayvanlara yakın bulunan çalışanların hijyen kurallarına uymaları, eldiven ve maske gibi ekipmanlarla, gerekli diğer korunma önlemlerini almaları gerektiği ve bu kişilerin Kuş Gribi hakkında bilinçlendirilmesi konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiği uyarısında bulundular.
__________________
Bu bilgi http://www.isnet.net.tr/channels/saglik/guncel/kus.asp adresinden alındı.

721670cookie-check‘Kuş gribi üzerimize gelen tsunamidir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.