Kutlu Adalı cinayetinin 27. yılı | “Faili meçhul değil, faili meşhur cinayet”

Gözde TÜZER / Evrensel İstanbul – Cenk Mutluyakalı: “Faili meçhul diyorlar ancak cinayetin faili meşhurdur. Son iddialarla tetiği kimlerin çektiği bile biliniyor. Devlet cinayeti olduğu ayan beyan ortaya çıktı.”

Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı’nın 6 Temmuz 1996 gecesi evinin önünde düzenlenen suikastla katledilmesinin üzerinden 27 yıl geçti. Sedat Peker’in iddiaları sonrası Adalı suikastı ve cinayetinin mafya-devlet ilişkileriyle bağı çok daha net ortaya çıkmıştı. Yenidüzen Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve o dönemin tanıklarından Cenk Mutluyakalı, Adalı cinayetinin faili meçhul değil “faili meşhur” olduğunu belirterek “Kendi kendini ‘devlet’ olarak açıklayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki sorunlar uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmezse, Kutlu Adalı’yı anarken KKTC’de var olan sorunları da bolca konuşacağız” dedi.
1996’DA EVİNİN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Kıbrıslı Gazeteci Kutlu Adalı 6 Temmuz 1996 gecesi evinin önünde düzenlenen suikastla katledildi. Aradan geçen uzun süreye rağmen cinayet aydınlatılmadı, ne cinayetle ilgili etkili bir araştırma yapıldı ne de gerçek failler bulundu. Cinayetin aydınlatılması talebi mafya lideri Sedat Peker’in ve kardeşi Atilla Peker’in itirafları üzerine yeniden gündeme geldi.
Kutlu Adalı, 1989 yılından itibaren Yenidüzen gazetesinde yazmaya başladı. Eleştirel ve uyarıcı birçok yazı kaleme aldı. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ın iç işlerine müdahale etmesine, “derin devlet” ve “kontrgerilla” tipi karanlık yapılanmalara karşı çıktı, Kıbrıs Sorunu’nda çözüm taraftarı yazılar kalem aldı.
Bu yıllarda dönemin siyasilerinin de hedefi oldu. Evine polis baskınları düzenlendi, aramalarla karşı karşıya kaldı, hakkında davalar açıldı. Bu dönemde evi birden fazla kez taşlandı, kurşunlandı, tehdit edildi, ölüm tehditleri aldı ve 6 Temmuz 1996’da, evinin önünde vurularak katledildi.
Suikastın ardından onlarca kez araştırma yapılması için başvuruda bulunuldu ve bu nedenle eylemler gerçekleştirildi. Ancak Polis Genel Müdürlüğünün başlattığı soruşturmadan sonuç alınmadı, failler ortaya çıkarılmadı.
ANA VATAN – YAVRU VATAN İLİŞKİSİ
Yenidüzen Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve o dönemin tanıklarından Cenk Mutluyakalı Kutlu Adalı’nın Kıbrıs için oldukça önemli bir kişi olduğunu belirterek “Kutlu Adalı Kıbrıs için herhangi bir karakter değildi. Kıbrıs’ın köylerini adım adım gezen, Kıbrıs kültürünü kitaplaştıran biriydi. Hem Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın uzun yıllar kalem müdürlüğü yapmış hem de bu düzene başkaldıran biriydi. Ki son yazılarından biri Kıbrıs ve Türkiye arasındaki ‘Ana – yavru’ ilişkisi üzerineydi. Adalı, ana – yavru ilişkisinin sömürge ilişkisi olduğunu anlattığı bir yazıydı” dedi.
ARKA BAHÇE: KIBRIS’IN KUZEYİ
Cinayetle ilgili “Faili meçhul diyorlar ancak cinayetin faili meşhurdur. Son iddialarla tetiği kimlerin çektiği bile biliniyor. Devlet cinayeti olduğu ayan beyan ortaya çıktı” diyen Mutluyakalı, cinayetin Kıbrıs’ın Kuzeyinin arka bahçe olarak kullanıldığının bir göstergesi olduğunu ve bu ortamın hala devam ettiğini söyledi: “Bu cinayet Kıbrıs’ın kuzeyinin arka bahçe olarak kullanıldığının da göstergesiydi. Halen bu ortam dinmedi. Peşi sıra başka cinayetler, hesaplaşmalar da yaşandı. Gazino mafyasından bahis mafyasına kadar buralara yerleşti. Hukuksuzluğun, kuralsızlığın olduğu boş bir alan buldular. Bunların tümü Kutlu Adalı’nın öngördüğü gerçeklerdi.”
ULUSLARARASI HUKUKLA BİR ÇÖZÜM
Kendi kendini devlet olarak açıklayan KKTC’deki sorunların uluslararası hukukla beraber çözülmezse Kutlu Adalıyı anarken Kıbrıs’ın Kuzeyini de konuşmak gerektiğini aktaran Mutluyakalı “Bence en önemlisi Kıbrıs’ın kuzeyi uluslararası toplumun dışında bir ‘arka bahçe’ olarak görülmeye devam mı edilecek yoksa uluslararası toplumla beraber bir gelişme mi yaşanacak?” diye sordu.
Mutluyakalı ayrıca Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye aleyhine dava açtığını ve AİHM’in, 2005’te, cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı gerekçesiyle Türkiye’yi mahkum ettiğini de hatırlattı.
SEDAT PEKER İTİRAF ETMİŞTİ
Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, suikasttan 25 yıl sonra bu konuda bildiklerini açıklayacağını duyurdu. 6 Mayıs 2021 tarihli ifşa videosunda, “Öbür videolarda derin devletimiz başı Mehmet Ağar ile 1996’da Kıbrıs’ta faili meçhul bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı’yı konuşacağız. Ama Korkut Eken’i de alacağız” dedi.
23 Mayıs 2021 günü YouTube hesabından yayımladığı 7. ifşa videosunda ise iddialarının detaylarını dile getirdi. Sedat Peker, Mehmet Ağar’ın kendisine, “Kutlu Adalı, Kıbrıs’ı Rumlara satmak istiyor” dediğini, bu sebeple Adalı’yı öldürmesi için kardeşi Atilla Peker’in eski yarbay Korkut Eken ile birlikte adaya gittiğini öne sürdü.
Bu açıklamalar sonrası gazeteciler, basın meslek örgütleri, Kıbrıslı siyasiler soruşturmanın yeniden açılmasını talep etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da soruşturma açılması için talimat verdiğini söyledi.
2701450cookie-checkKutlu Adalı cinayetinin 27. yılı | “Faili meçhul değil, faili meşhur cinayet”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.