Kuzey Afrikalı sanıklara hapis cezası

Çizme’de devam eden operasyonda 423 şüpheli şahıs saptanırken 174 kişi polis tarafından gözaltına alındı. 

İtalya’da uluslar arası terörizme karıştıkları gerekçesiyle yargılanan Muhammed Refik ve Kamel Hamri hapis cezasına çarptırıldı. Dava sonucu Fas vatandaşı imam Refik’e 4 yıl 8 ay, Tunus vatandaşı kamikaze Hamri’ye ise 3 yıl 4 ay  hapis cezası verildi.

Muhammed Refik ve Kamel Hamri İtalya’da “Cremona hücresi” adıyla bilinen örgüt içinde faaliyet gösteriyordu. Yargı boyunca verdikleri ifadelerde Cremona’da Duomo meydanı, Milano’da ise Duomo’daki metro istasyonu ve Merkez istasyonunda en az 250 kişinin ölümüme neden olacak bir saldırı tasarladıklarını söylemişlerdi.

Refik ve Hamri’yle aynı davada yargılanan ve uluslararası terör şebekeleriyle bağlantısı olduğu öne sürülen Fas vatandaşı 38 yaşındaki Necip Ruas ise 1 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

“CİDDİ BİR SALDIRI PLANLANDI”

Davayı yürüten hakimler soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde Fas’ın Kazablanka kentinde düzenlenen saldırıdan sorumlu oldukları gerekçesiyle yargılanan sanıklardan biriyle yaptıkları görüşmede söz konusu sanığın hakimlere, “İtalya’da İspanya’dakine benzer bir saldırının planlandığını, durumun son derece ciddi olduğunu söylediğini” açıkladılar.

Öte yandan Çizme’de Londra’da düzenlenen saldırıyı takiben organize edilen geniş çaplı bir operasyonda radikal İslam adına faaliyetlerde bulundukları öne sürülen kişilerin ikamet ettiği 201 şüpheli adres saptandı. İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu, bu operasyonun çok önceden tasarlandığını, amacın koruyucu önlemler almak olduğunu ifade etti. Ancak İtalyan gizli servis ajanlarınca yapılan aramalarda silah ya da bomba hazırlamakta kullanılan herhangi bir şüpheli madde ele geçirilmedi.

 Kuzeyden güneye Çizme’deki tüm bölgelerde eşzamanlı yürütülen operasyon sonucu 423 şüpheli şahıs saptanırken, bu kişilerden 174’ü polis tarafından gerekli araştırmaların yürütülebilmesi amacıyla alıkonuldu.

İMAMLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

İtalya’da görevli İmamlar ise yaptıkları ortak açıklamada camilerin kapılarını herkese açık tuttuklarını, İslam’ın şiddetle eşanlamlı olmadığını söylediler. Roma camiinin İmamı Samir Halvi, “saklayacağımız bir şey yok” diye konuşurken, Milano’daki İslam Kültür Merkezi’nin müdürü Hamid Şari ise, “İtalya’ya yönelik yapılan tehditler konusunda bir bilgimiz olması durumunda ilk ihbarda bulunan biz olacağız” diye konuştu. Floransa’daki İslam Birliği’ne başkanlık eden İmam Elzir İzzeddin ise, “Terör eylemleri İslam’a atfedilmemeli” dedi. 

1110690cookie-checkKuzey Afrikalı sanıklara hapis cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.