Kuzey Kıbrıs Times’ta tanıtıldı

KKTC söz konusu ekte Akdeniz’de “doğası bozulmamış ender yerlerden biri” olarak tanıtıldı.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin izolasyon ve yaptırımlara rağmen önemli ilerleme kaydettiği ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerin de olumlu düşünmek için başka bir neden olduğu belirtildi.

The Times Kuzey Kıbrıs ekinde görüşmeleri sürdüren her iki liderin de diyalogdan yana olmasına işaret edilerek, “tarih yazma şansını ellerinde bulundurduklarına” yer verildi.

Milliyetçilerin 2010’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Talat’a ciddi rakip olacağı ve Talat’ın seçimleri kaybetmesinin “müzakerelerin de sonu” anlamına gelebileceği yorumu yapıldı.

Ülkenin ekonomisini ve sektörlerini ele alan makaleler içeren ekte, turizm ve emlak sektörünün son dönemlerde düşüşte, diğer taraftan ise bankacılık ve yüksek eğitim sektörünün yükselişte olduğu, iletişim ve teknoloji sektörünün gelişmesi için de çalışmalar yapıldığı belirtildi.

DOĞANIN EN BOZULMAMIŞ YERİ: KARPAZLAR

Yazıda, KKTC’nin Akdeniz’de henüz bozulmamış en güzel doğaya sahip olan yerlerden biri olduğu, bu çerçevede özel ilgi turizminin turizm sektörünün gelişmesi için önemli bir fırsat olduğu belirtildi.

“Kayıp Akdeniz” arayışında olanlar için Kuzey Kıbrıs’ın küçük ama pek çok şey sunan bir tercih olduğu ve yeni gelişmelerin, en önemli varlığı olan doğasını koruma altına alacağı yazıldı. Güney Kıbrıs’ta sahilleri yok eden aşırı yapılaşmanın Kuzey’de çok az olduğu, güzel yemek kültürü, insanların sıcaklığı, göze çarpan dağları ve hiç gitmeyen güneşi Kuzey Kıbrıs’ı ayrı kılan özellikleri olduğu da kaydedildi.

Ancak Kuzey Kıbrıs’ı çekici kılan en büyük özelliğinin, özellikle Karpaz bölgesinde insanoğlunun büyük bir kısmını bozmayarak bıraktığı doğa harikaları ve Karpaz’ın Akdeniz’de doğası bozulmamış ender bölgelerden biri olduğunun altı çizildi.

KKTC’nin doğal güzelliklerinin övülmesinin yanında turizmin gelişmesi için pazarlama alanında daha çok harcama yapılması ve rakip destinasyonlardan farklı durmak için bir imaj yaratılması gerektiği kaydedildi.

EKONOMİK FIRSATLAR

Türkiye’den borularla deniz altından su getirme projesinin de başta bağcılık olmak üzere sulu tarım sektörünü hareketlendireceği, Kuzey Kıbrıs’ın ayrıca Yakın Doğu’ya doğal gaz nakledecek Türkiye ve Rusya tarafından inşa edilecek olan doğal gaz boru hattından da yararlanabileceği, proje çerçevesinde Karpaz’da da bir transit istasyon kurulmasının öngörüldüğü belirtildi.

Uzmanların adada bulunacak bir çözümün birleşik Kıbrıs’a 1.5 milyar Euro ek gelir getireceği yorumuna da işaret edildi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak en çok göze çarpan iki noktadan birinin, sorunun zaman yönünden uzunluğu ve adanın kaderini etkileyen olaylar üzerinde tarafların farklı yorumları olduğu kaydedildi.

Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Direktörü Ayşe Dönmezer’le röportajın da yer aldığı gazetede Dönmezer’in, uluslararası uzmanlarla çalışarak KKTC’yi diğer ülkelerdeki yatırımcılar için cazip hale getirecek projeler üzerinde çalışıldığı sözlerine yer verildi. Dönmezer’in ekonomide en büyük zıplamanın Kıbrıs’ta bir anlaşma sağlanması sonrası izolasyonun sona ermesiyle yaşanabileceği sözleri aktarıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Ersan Saner’le söyleşinin de yer aldığı Times’ın ekinde otantik bir Kuzey Kıbrıs turu için “Kaplumbağaların izlenmesi, Bellapais Manastırı ve Lefkoşa Suriçi’nde Arabahmet bölgesinde Osmanlı evleri” gezintisi önerildi.

Ayrıca yazar Catherine Mazy da gazetede üniversitelerin ekonomideki payının turizmi geride bıraktığına ve eğitimin sınır da tanımadığına işaret etti.

827370cookie-checkKuzey Kıbrıs Times’ta tanıtıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.