Kuzey İtalya ‘yabancılaşıyor’

Milano’da her 5 yeni doğandan birinin göçmen ailelerin çocuğu olduğu açıklandı. 191 farklı ülkeden İtalya’ya yönelen göçmen akını içinde başı Arnavut, Fas, Rumen ve Çin vatandaşları çekerken, son bir yıldır Ekvator’dan da çok sayıda göçmenin İtalya’ya yöneldiği ortaya çıktı.

İtalya’ya gelen yabancı ülke vatandaşı öğrencilerin yüzde 40’ı ilköğretim okullarına devam ederken, yüzde 90’ının devlet okullarını tercih ettiği açıklandı. 2004 yılı verilerine göre İtalya genelinde dünyaya gelen çocukların yüzde 8,6’sı yabancı ülke vatandaşı.

1992-93 öğrenim yılında okullardaki yabancı öğrenci sayısı 30 bin iken 2003-2004 öğrenim yılında bu rakam 280 bine ulaştı. Yabancı ülke vatandaşı öğrencilerin yüzde 6.1’i kuzey İtalya’da yaşarken, Milano yüzde 10,1 ile en fazla miktarda göçmen çocuğun yaşadığı şehir.

1990’lı yıllarda İtalya’ya yönelen göçmen akını sonucu bugün Çizmedeki okullarda 191 farklı milletten öğrenci öğrenim görürken, İtalyan eğitmenler Fas’tan Hindistan’a Hırvatistan’dan Kamerun’a Sırbistan’da Çin’e Ekvator’dan Türkiye’ye uzanan geniş bir coğrafyada farklı diller ve kültürleri tanıyarak ders yapmaktan memnun olduklarına dikkat çekiyor.

1110250cookie-checkKuzey İtalya ‘yabancılaşıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.